Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Пушенето на трева създава фалшиви спомени

Пушенето на трева създава фалшиви спомени

Консумацията на канабис допринася за отслабване на паметта и създаването на фалшиви спомени, сочи ново изследване, цитирано от френското списание “Sciences et Avenir”.

Доказано е, че консумацията на канабис влияе върху способността да се запаметява и по-специално върху т.нар. работна памет. Тя е свързана с мозъчна функция, която позволява да се запамети информация за кратък период.

По-малко известно е обаче, че редовната консумация на канабис улеснява създаването на фалшиви спомени. Сега с изследване на връзката между канабиса и фалшивите спомени се заели испански учени. Става въпрос за нещо, за което човек е абсолютно сигурен, че си спомня, макар да не го е преживял.

За да подкрепи хипотезата си, екип от Автономния университет на Барселона извършил малък експеримент. Въз основа на наблюдения с функционален ядреномагнитен резонанс учените установили, че при закоравелите пушачи хипокампусът – мозъчна зона, свързана със запаметяването, е по-слабо развита, отколкото при непушачите.

За целите на изследването били подбрани 16 души, които ежедневно пушели канабис от най-малко две години и не са били засегнати от психични или неврологични увреждания, както и други 14 души, които рядко пушели канабис и били включени в контролната група.

Поредица от думи била показана на всички участници. 15 минути по-късно, т.е. отвъд срока, за който е прието да се говори за работна памет, им бил показан сходен списък с думи, в който обаче имало нови изрази. Оказало се, че в групата на закоравелите пушачи са много повече онези, които били убедени, че са виждали новите изрази в първия списък.

Според учените това доказва, че сред редовните консуматори на канабис по-често се наблюдава “изкривяване” на паметта, съобщава Dnes.bg.

От категорията