Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Люцерната помага при болно сърце и диабет

Люцерната помага при болно сърце и диабет

Люцерната е многогодишно тревисто билково растение, което е било използвано в продължение на стотици години поради хранителните си стойности и лечебни свойства.

Изследванията показват, че тя може да намали холестерола и да осигури много други ползи за здравето за всяки, който я консумира.

Арабите са едни от първите, които усвояват полезните свойства на люцерната. Тази билка била толкова ценена в тяхната култура, че дори я нарекли “Alfalfa”, което означава “баща на всички храни”.

Те давали люцерна на конете си, за да бъдат по-силни и издръжливи. Малко по-късно започнали сами да употребяват люцерната като храна и лекарство заради богатия й набор от полезни вещества.

От VI век люцерната се използва в Китай за намаляване на подуването и при лечение на проблеми, свързани със задържането на течности.

Люцерната е изключително богата на минерали, витамини и различни полезни вещества. Тя съдържа осем незаменими аминокиселини, както и букет от антиоксиданти.

В състава й се откриват високи дози витамини – каротин, A, D, B1, В4, B6, E, K, U, а също и голямо количеството на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, силиций, цинк.

От категорията