Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » При астматичен пристъп – как да помогнем? (видео)

При астматичен пристъп – как да помогнем? (видео)

Астматичният пристъп се дължи на спазми на мускулите във въздушните пътища. Това води до свиването им, което затруднява дишането. Причина за тях могат да бъдат алергии, студ, пушек, а в някои случаи те могат да се появят и без видима причина.

Ключовите симптоми, за които трябва да се следи, са затруднения в дишането или говора, хрипове, дистрес, кашлица, син отенък около устните, ушите или нокътните легла.

Хората, които страдат от астма, обикновено използват инхалатор при първите признаци на пристъпа. Ако той е тежък или засегнатият няма инхалатор, ще се нуждае от помощ.

По време на астматичния пристъп е важно човекът, който го получава, да заеме комфортна позиция. Трябва да поема въздух бавно и дълбоко, за да се улесни дишането. Засегнатият трябва да вземе инхалаторът и да вдиша от него няколко пъти. Това би трябвало да помогне на дишането.

Ако не се постигне облекчаване, пристъпът може да е тежък. В този случай трябва да използват инхалатора отново – едно или две вдишвания с него на всеки две минути – до 10 вдишвания.

Когато астматичният пристъп е тежък, засегнатият се изтощи или това е първият му такъв пристъп, трябва да се повика Бърза помощ. Докато тя пристигне, трябва да се следят дишането, пулсът, както и реакцията му.

[embedplusvideo height=”300″ width=”530″ editlink=”http://bit.ly/1zVD5LM” standard=”http://www.youtube.com/v/rzm3lAgdcP4?fs=1&vq=hd720″ vars=”ytid=rzm3lAgdcP4&width=530&height=300&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5049″ /]

От категорията