Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Най-новият и точен тест за индекса на телесната маса

Най-новият и точен тест за индекса на телесната маса

Връвчица, лента или шивашки метър са достатъчни, за да измерите пределно точно дали теглото ви е в нормата, или се налага вталяване, твърдят учени от от университета “Оксфорд Брукс”. Ето какво представлява практичният и лесен метод.С едно от тези пособия измерваме ръста си – от върха на главата до пода. След това прегъваме лентата или връвчицата наполовина и пробваме дали получената окръжност се движи свободно около талията ни.

Ако това е факт, значи нямаме проблеми с индекса на телесната маса, твърди британският “Телеграф”.

Ако примката не се движи свободно, а се впива в корема ни, значи имаме проблем със затлъстяването.

Предишни изследвания бяха установили, че сме по-малко застрашени от инфаркт, ако обиколката на талията ни е наполовина от ръста ни. Именно от тази констатация тръгнал и научният екип от университета “Оксфорд Брукс”. Специалистите проследили здравните показатели на 2917 16-годишни тийнейджъри. При проведените измервания се оказало, че една трета не са успели да преминат през “лентовия тест” за индекса на телесна маса.

Въпреки че според обичайното измерване на този индекс те били определени като незастрашени от затлъстяване.
Ръководителката на екипа д-р Маргарет Ашуел изтъква, че тестовете, отчитащи ръста и обиколката на талията, са много по-точни, отколкото конвенционалните тестове за индекса на телесната маса. Те по-добре отчитат рисковите фактори при затлъстяването.

От категорията