Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » LIFE STORY » #Уморих се! Кампанията, която ВЗРИВИ интернет!

#Уморих се! Кампанията, която ВЗРИВИ интернет!

Проектът #I’m Tired (#Уморих се!) става реалност благодарение на 21-годишните студентки Паула Акпан и Хариет Евънс, които подемат кампания с която да подчертаят все по-нарастващата дискриминацията в обществото.

“Вече все по-често ни се втълпява, че много социални проблеми са на изчезване: хомофобията, расизмът, сексизмът, подигравките…Но за нас с Хариет това не е истина, тъй като и двете все още сме изправени ежедневно пред подобни проблеми”, казват девойките.

“За нас, ако този проект успее да промени виждането дори и на един човек за предубежденията, или пък вдъхнови човек да си зададе повече въпроси, или пък накара други да се чувства по-уверени в себе си и да си помислят “Хей, има и други като мен. Не съм сам!”, то ние ще бъдем изключително щастливи и ще сме постигнали целта, която гоним”, допълват още Паула и Хариет.

1

“Уморих се да съм ядосаната чернокожа жена…Уморих се от това чувствата ми да се разглеждат, като просто следствие на моята раса. Аз съм силна! Аз съм упорита!, а понякога може би лесно се гневя, но няма да отговарям на вашите стереотипи!”

2

“Уморих се моята интелигентност да е свързана с моя етнос…Тенденцията на някои да намали моите постижения до обикновен страничен ефект на моята раса, подкопава нивото на жертвата, която Аз и другите около мен, са инвестирали в моето възпитание. Хората не трябва да подценяваме способността на трайното подкопаване, което е толкова ефективно и агресивно, колкото открития расизъм.”

3

“Уморих се от #thinspiration (вдъхновението да си слаб)…Уморих се от едно общество, което ме насърчава да се чувствам неудобно в собствената си кожа. От едно общество, което ми обяснява, че никога няма да съм “идеална” и че дори няма да се доближа до “идеала”!”

4

“Уморих се от хората, които ми казват “само яж повече”…Всеки ден е борба да ям нормално количество храна, да не говорим за малко повече. “Само яж повече” пренебрегва факта, че се боря с психично заболяване, а не с избор на начин на живот.”

5

“Уморих се да бъда засрамвана от това, че имам естествено окосмяване по тялото си. Чрез натиска от страна на медиите, чрез ежедневното им взаимодействие, аз съм постоянно, последователно, едва доловимо (а понякога и не толкова фино) подтикната да се придържам към един сексистки стандарт за красота, който смята, че естественото състояние на тялото на жената е неприемливо, дори отвратително. Моят избор за тялото ми, като жена, и като човешко същество, трябва да бъде грижа на никой друг, освен на мен!”

6

“Уморих се да ми казват, че съм прекалено кльощав за момче…Винаги съм бил слаб…и въпреки това съм чувал това твърдение (обида) безобразен брой пъти, последвано от обичайните “яж повече” и “ходи на фитнес”. Защо? Защото не се вписвам в определен мъжествен образ ли? Не го разбирам!”

8

“Уморих се от това мъжете да си мислят, че имат правото да ми подсвиркват. За мен това е равносилно на насилие. Никоя жена не трябва да се чувства принудена да търпи подсвирквания или нелепи реплики по улицата, в магазина или в градския транспорт. Аз не съм парче месо! Не съм на някоя витрина, за да ме оглеждат и да преценяваш ставам или не става!”

9

“Уморих се от хората, които са изненадани от амбицията ми…Когато приятелите на родителите ми ме питат за това, което смятам да направя след университета, изненадата им от плановете и стремежите ми е наистина доста обидна. Имам чувството, че все още живеят в тези времена, в които жената трябва да се фокусира само и единствено връху “брак” и “семейство”. Мисля, че това показва нагледно, че въпреки че обещството има прогрес, то ние имаме още дълъг път да изминем докато приемем равенството между половете.”

От категорията