Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » LIFE STORY » 10 невероятни истории за хора, оцелели като по чудо

10 невероятни истории за хора, оцелели като по чудо

Човек наистина няма ни най-малка идея за това, каква сила притежава у себе си до момента, когато няма друг избор освен да оцелее.

Днес ще ви представим хора, които са оцелели по чудо, благодарение само на бързата си реакция и инстинкт за оцеляване.

2

Робърт Еванс е блъскан два пъти за ден от различни видове транспортни машини, но оцелява.

Бездомникът Робърт Еванс е блъснат от лек автомобил докато си кара велосипед по улиците на Боулдър, Колорадо.

Той бива откаран в болница, където прекарва около 5 часа в иследвания. След като лекарите му казват, че е добре Евънс се отправя отново на път със своето колело. За огромно съжаление, в рамките на същия ден Робърт се завръща в болницата, от където бе изписан по-рано. Този път товарен влак удря бездомника, но късметът му не изневерява и този път. Робърт Еванс успява да оцелее и след този тежък удар.

3

Рой Съливан е бил поразяван от мълния 7 птъти

Рой Съливан е бил наречен от близки и познати „човекът-гръмоотвод“, дори е вписан в Книгата на Гинес, защото оцелява след всичките 7 пъти. От 1936г. Работи като уредник в националния парк Shenandoah щата Вирджиния, САЩ.

През 1942 Рой е бил ударен за първи път от мълния. В следствие на удара по крака Съливан губи своя нокът  (това е най-малкото, което може да ти се случи след подобно нещо). Инцидентът се повтаря през 1969г., когато е ударен за втори път от мълния. Тя изгаря веждите му и го хвърля в безсъзнание насред планинския път.

1970г. също не го подминава. Той е ударен за пореден път от мълния – този път в рамото, което води до частична парализа. Това се случва на моравата пред дома му. През 1972г. в резултат на падане на мълния върху административна сграда, изгаря и косата на Съливан. След този инцидент, той винаги носел със себе си вода (сещате се защо).

На 7 август 1973г. мълния удря за пореден път Рой. А главата му става отново жертва на необичайната аномалия. Тя го удря по време на обичайната му разходка из гората на парка.

На 5 юни 1976г. Рой Съливан е ударен за 6-ти път. Инцидентът се случва по време на палатков лагер, но този път глезенът на Рой пострадва тежко.

25 юни 1977г. мълния удря мъжа за 7-ми път. Рой е откаран в болница с тежки изгаряния в областта на гърдите и корема, а желанието му било, просто да отиде за риба.

На 71-годишна възраст Рой Съливан се самоубива, прострелвайки се в областта на стомаха. Според официалните данни, мотивът за самоубийството е несподелена любов. Историята около края на живота му е истинска мистерия, както и оцеляването му след 7 удара от мълния.

4

Арон Ралстън Лий ампутира сам ръката си, за да бъде спасен.

През май 2003г., по време на нападение над една от самолетните писти в Юта, ръката на Арон бива премазана и затисната от паднали отломки. Мъжът се опитва цели 5 дни безуспешно да се освободи. През тези 127 часа, той не само издържа на силните болки, но се опитва да се стопли и да не умре от дехидратация. Когато осъзнава, че няма шансове за възстановяване на ръката му, той взема кардинално решение да я отреже с личния си нож.

Някак си Арон успява да се справи с това да не изпадне в травматичен шок и дане загуби прекалено много кръв, след което успява да се измъкне от клопката на руините. За негово огромно нещастие, навън го очакват десетки километри пустиня и жарко слънце. След дълги часове на скитане из пустинята той най-накрая вижда спасението – среща група туристи от Холандия, които се обаждат за спасителен хеликоптер.

През септември 2004г. Арон Ралстън Лий публикува автобиографичната си книга „127 часа между чука и наковалнята“. А през 2010г., въз основа на книгата е заснет игрален фил „127 часа“, на ержисьора Дани Бойл.

5

Харисан Аукън прекарва 60 часа под вода, при потънал влекач, и оцеля

Океанският влекач, на който Харисан работел като готвач, попада на свирепа буря в ранните часове на една утрин, край бреговете на Нигерия (на 30 км.)

По време на бурята той слиза в трюма, но за беда влекачът е ударен от огромна вълна и бива преобърнат. За отрицателно време плавателният съд потъва и приклещва готвача в малък въздушен джоб, който се образувал в трюма. След почти 3 дни на изолация, кислородът започва да свършва и Харисан е принуден да предпиеме действия. Той опитва да изплува, но безуспешно до момента, в който не вижда светлини над себе си. Спасителен екип се е притекъл на помощ и изважда от студените води Харисан Аукън, спасявайки живота му.

6

Питър Скилберг прекарва два месеца в под снега в автомобила си

Жителят на Швеция, Питър Килберг оцелява  в до -30 градусови температури, без храна и вода затиснат в спасителния си ковчег – лек автомобил. Двама от местните жители го намират накрая на силите му. Те откриват изоставен автомобил, който прилича на гигантска снежна преспа на горски път в град Умеа. Изненадани, те си помислят, че това е изоставен стар автомобил, но въпреки това решават да го проверят. За тяхно огромно учудване, намират Питър, който не е ял нищо от 19 декември 2011г. до 17 февруари 2012г. Мъжът оцелява благодарение на автомобила си, който го защитава от безмилостните студове на Швеция.

7

Матю Алън живее в храстите в продължение на 9 седмици

Матю Алън страда от психическо заболяване, което през 2012г. го кара да избяга от дома му. Той заживява в безлюдна местност в Австралия, покрита с ниски дървета и храсти. Тази местност се превръща в негов дом за повече от два месеца. Инцидентът съвпда и с горещия фронт, завладял страната през 2012г., което допълнително прави оцеляването му изключително трудно. Матю е намерен от група хора, силно обезводнен, дезориентиран и покрит с рани от ухапвания.

8

Британски катерач успява да оцелее по време на лавина в Mont Blanc (най-високият връх в Алпите)

Той оцелява благодарение на изключителните си умения и дълго-годишен катерач. Лавината го помита на цели 700м преди да успее да изплува от нея.

9

Едно 4-месечно момиченце оцялява след 3-дневен престой под развалини

Земетресението и последвалото го цунами в Япония през 2011г. отне живота на хиляди души. В града Ishinomaki, провинция на Мияги, намират затрупано в дома си момиченце. Бебето оцелява като по чудо сред отломките, без вода и храна за 3 дни. След оказаната му медицинска помощ, момиченцето бе върнато на бащата, който не очаква да я види жива.

10

Решма Бегум (Reshma Begum) прекарва 17 дни под развалините на фабрика за дрехи

На 24 април 2013г. осем-етажна сграда в Бангладеш, използвана като фабрика за дрехи, се срутва върху главите на повече от 3000 души. Над хиляда човека са били убити на място. Последният оцелял е 19-годишен младеж на име Reshma Begum. Той е намерен на 10 май – 17 дни след трагедията.

Спасителите му чули последните му стенания из под развалините и така успяват да го измъкнат от там.

11

 

Matthew Croucher спасява гупа войници затискайки граната

През 2008г. 24 годишният пехотинец Matthew Croucher, от разузнавателния екип на британската армия прави нещо изключително героично по време на мисия в Афганистан. Една вечер той и неговият екип се промъквали през минно поле, което едва не коства живота на целия отряд.

Матю усетил че е настъпил жица и е активирал Tripwire граната. Без да губи много време пехотинецът сваля раницата си и се хвърля върху нея.

Тук може би трябва да отворя скоба и да поясня, че тези военни раници не се използват само за провизии, а също така и за защита, защото са направени от специални материали, които служат като бронежилетка.

Матю се отървава само с разкървавен нос и уши в следствие на взрива, но успява с героизма си да спаси целият си екип. По-късно същата година е награден с най-високото отличие в британската армия Victoria Cross.

 

От категорията