Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕМА НА ДЕНЯ » Смартфонът на път да замени банковата карта при банкоматите

Смартфонът на път да замени банковата карта при банкоматите

Смартфонът, който непрекъснато завзема нови територии от всекидневния живот, може в скоро време да измести банковите карти при банкомати от нов вид, които ще позволят по-бързо и по-сигурно теглене на пари.

Десетки банки и други финансови групи по света инсталират нови „безкартни“ банкомати или променят съществуващите, за да дадат възможност на клиентите си да поръчват пари в брой с мобилно приложение и да сканират код, за да получат парите си.

Сред гигантите в банковия сектор в САЩ “Банк ъв Америка” се е заела с разработването на ново безкартно решение за банкоматите, базирано на технологията на близостната безконтактна комуникация. Внедряването е предвидено да започна в края на февруари в някои банкомати на Силициевата долина, в Сан Франциско, Ню Йорк и Бостън и ще бъде последвано от широко разпространение в средата на годината.

Банка Чейс предвижда същото.

Производителите на банкомати и доставчиците на финансово обезпечаване работят усилено, за да отговорят на търсенето на нови системи, които предлагат големи предимства. Според Дъг Браун, отговарящ за новите мобилни технологии на компанията FIS Global (Fidelity National Information Services) – един от главните доставчици на програмно осигуряване и технологии за банкоматите – новият модел, използващ смартфони, значително намалява уязвимостта на устройствата.

Системата без банкова карта на FIS вече функционира в близо 2000 банкомата, използвани от около 28 банки в САЩ. Очаква се през следващите месеци тя да действа в 80 000 машини в Северна Америка. Дъг Браун е категоричен, че новата система намалява рисковете от измами чрез клониране на банкови карти. Според някои изследвания криминалното клониране на банкови карти е коствало на световния банков сектор близо 2 милиарда долара.

Друго удобство е намаляване на времето пред банкомата – 10 секунди, когато идентификацията става на смартфона, срещу 30-40 при използване на обикновена банкова карта, а това допълнително увеличава физическата сигурност на клиента.

От категорията