Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Осъдиха Сидеров на пробация и удръжка от заплатата

Осъдиха Сидеров на пробация и удръжка от заплатата

Софийски градски съд (СГС) одобри две от трите споразумения между прокуратурата и депутата и лидер на „Атака” Волен Сидеров.

Съдът заседава по три споразумения, с които Волен Сидеров се признава за виновен. Става въпрос за случая в град Батак, станал на 17 май 2011 г., случая в НАТФИЗ от 23 октомври 2015 г.

и за случая до Народното събрание от 21 май 2013 г. И трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата.

По първото споразумение – за случая в НАТФИЗ, Градският съд одобри споразумението с прокуратурата и лидера на „Атака” и зам.-председателят на партията Десислав Чуколов. Така те получават наказание „пробация”: за Сидеров – 9 месеца, за Чуколов – 6 месеца. На двамата ще им се удържа 13% от заплатата за този срок в полза на държавата.

Второто споразумение, което СГС одобри за Сидеров, бе за хулигански действия, станали в Батак. На 17 май 2011 година лидерът на „Атака” предизвика голям скандал в града, по време на празника по повод канонизирането на баташките новомъченици. За това той беше осъден на 8 месеца пробация и тук ще бъде лишен от 13% от заплата си.

Едно от споразуменията обаче не бе одобрено от съда, пише Бгнес. По него Сидеров има обвинение и за нанасяне на лека телесна повреда на полицай. Това е случаят от 21 май 2013 г., когато пред парламента лидерът на „Атака” влезе в конфликт с журналист. Съдът сметна, че пробацията е прекалено слабо наказание и затова прокуратурата отново е на ход.

„Разтоварвам съдебната система, защото по този начин освобождавам съдебната система за по-важни случай – за престъпления, всеки ден убиват хора, възрастни жени, знаете. Да разтоваря от дела, които – няма как сега да ги квалифицирам, но мисля, че така е по-добре за самата система“, каза Волен Сидеров след края и на третото насрочено за днес споразумение. За това, че се призна за виновен, той посочи, че е част от процедурата. А на въпроса как се чувства като осъден, Сидеров не отговори, само посъветва репортерите да уталожат страстите и пожела лек и благодатен пост.

loading...

От категорията