Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » LIFE STORY » Пълен абсурд: Държавен служител не е стъпвал на работното си място, но получава заплата!

Пълен абсурд: Държавен служител не е стъпвал на работното си място, но получава заплата!

Само в България може да се случи нещо такова. Без да стъпваш на раобтоното си място, но да получаваш заплата. Такъв е случая на Петър Илиевдържавен служител, който е уволняван 4 пъти и връщан на работа 3 пъти до сега. Очаква се и за четвърти път да бъде върнат на служба.

Той не е стъпвал на работното си място повече от 6 години, но въпреки това възнаграждението му тече.

Петър Илиев е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавна агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията.

„Четири пъти съм уволняван, три пъти съм възстановяван. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят. Малко преди да се пенсионирам като държавен служител, без да съм работил, ще подам документи в Гинес”, разказва Илиев.

По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус, но дали той е единичен случай ?!

В края на 2009 г. между Петър Илиев възниква конфликт между него и изпълнителния директор на агенцията Красимир Симонски. В последствие бил уволнен за конфликт на интереси. Инженерът атакува уволнението в съда. След като на две инстанции печели делото, бил възстановен на работа и същия ден – съкратен, с мотива, че е сменено името на неговата дирекция. Илиев обжалва и съкращението си в съда – пак е върнат на работа и пак съкратен.

През всички тези години държавата плаща обезщетение и разходи за съдебни разноски след всяко връщане на работа на Илиев. И така 6 години и 4 уволнения.

Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят, но въпросът е защо се харчат безсмислено държавни средства и кой носи отговорност за това, коментира Илиев.
Директорът на агенцията Красимир Симонски ни отговори писмено, като заяви, че категорично няма нищо лично към Илиев, а казусът определи като „юридически“. Пред телевизията застана ресорният зам.-министър Валери Борисов. Според него причините за уволнението са констатирани нарушения на Петър Илиев.

Само за казуса на чиновника Петър Илиев по доклади, разследвания и експертизи са работили поне 50 чиновници и 10 институции, сред които министерство, съд, прокуратура, инспекторати, ДАНС и множество адвокати. Общите разходи по казуса трудно могат да се изчислят, но са поне няколко десетки хиляди лева.

По материали на Novini.bg

loading...

От категорията