Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КОЛИ » Китайци искат да правят електрически коли у нас

Китайци искат да правят електрически коли у нас

Китайската компания за производство на леки и тежкотоварни автомобили JAC Motors проучва възможностите за производство в България и навлизане на европейския пазар, пише “Стандарт”. Това съобщиха представители на компанията по време на среща със зам.-министъра на икономиката Любен Петров.

JAC Motors разглежда България като отправна точка към европейските пазари за произвежданите от компанията електрически автомобили и автобуси.

От китайската компания заявиха, че при успешен старт ще бъде обсъдена и възможността за установяване на асемблиращо производство в България с използване на произведени у нас компоненти.

България има традиции в производството на електрокари и мотокари, посочи зам.-министър Петров. Той припомни, че в началото на 2016 г. е учреден автомобилен клъстер, което е показател, че броят на фирмите, работещи в този сектор е съществен, както и че всеки 8 от 10 автомобила в света са изработени с български компоненти. “Ето защо при започване на производство тук JAC Motors ще намери партньори, с които да работи. Убеден съм, че използването на електромобилите е бъдещето в световен мащаб. Такъв проект е в пълно съответствие с програмата на правителството за привличане на инвестиции във високотехнологични сектори”, заяви зам.-министър Любен Петров. Пред китайските инвеститори Министерството на икономиката представи и НК компания “Индустриални зони”. Тя развива осем проекта за изграждане на индустриални зони на територията на страната, където китайската компания може да намери подходящ терен, инфраструктура и комуникации за своето производство.

От категорията