Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » 50 непреодолими разлики между мъжете и жените, дадени от природата

50 непреодолими разлики между мъжете и жените, дадени от природата

Казват, жените са от Венера, а мъжете от Марс. Тялото на мъжа силно се отличава от женското. Нямаме предвид разликите, които се виждат с просто око, а устройството на мозъка, хормоналната система, зрението, обонянието, съставът на кръвта… Със сигурност са повече от 50.

1. Мъжете виждат цветовете различно от жените.

Заради двете Х-хромозоми цветната палитра на жените е по-богата и в разговор те оперират с отенъци, а мъжете различават само фундаменталните цветове. Затова не очаквайте вашият мъж да разбира от „фуксия“ и „прасковено“.

2. Еволюцията е развила при мъжете в по-голяма степен тунелното зрение и те виждат по-добре право пред себе си и надалеч. Жените имат по-широко периферно зрение, като при някои „самки“ то е толкова развито, че сякаш имат очи на гърба си.

3. В кръвта на мъжа има повече еритроцити и хемоглобин.

4. Мъжете по-бавно губят колаген и затова кожата им остарява по-бавно. Това тяхно природно преимущество обаче на практика не се забелязва, заради ежедневното бръснене и небрежното им отношение към външния вид въобще.

5. Последни изследвания са установили, че заради високото ниво на тестостерон мъжкият организъм произвежда по-малко антитела, от което мъжкият имунитет е по-слаб от женския. Та кой беше по-слабият пол?

6. Обемът на кръвта при мъжете е повече от жените – 5-6 литра срещу 4-4,5 литра.

7. В мъжкото тяло мазнините са средно около 12 % от общото тегло. В женското – 26 %.

8. Мъжете могат да кърмят. Лактацията може да се предизвика от постоянно стимулиране на гръдните зърна, от хормонален срив или пък от глад (!?). В историята има не малко примери за кърмещи мъже.

9. Мъжката кожа е с 0,2 мм по-дебела от женската и почти 10 пъти по-малко чувствителна.

10. Мазолестото тяло в мюжкия мозък е по-слабо развито. То е по-тънко и нервните съединения в него са с 30 на сто по-малко, затова мъжете по-трудно вършат много неща наведнъж.

11. Излишъкът на дихидротестостерон в мъжкия организъм води до отслабване на космените фоликули и те или умират, или се свиват до размери като при новородените. Това е една от причините за мъжката плешивост.

12. Колкото по-високо е нивото на тестостерон в организма, толкова мъжът е по-склонен към агресия. Има я и обратната зависимост – канадски учени са установили, че агресивните действия от своя страна вдигат нивото на тестостерона в кръвта.

13. Като цяло мъжкият мозък е с 8 до13 % по-голям и със 150 грама по-тежък от женския. Мъжете имат по-голям хипокамп – частта от мозъка, която отговаря за паметта, бодърстването и вниманието.

14. При мъжете електрическата ективност на мозъка при сън пада със 70 %, а при жените – само с 10%.

15. Мъжкото тяло изгаря мазнините по-ефективно от женското. Примерно 50 калории на ден.

16. При мъжете нивото на окситоцин е по-ниско и по-слабо са развити мозъчните области, отговорни за привързаността. По тази причина бракът е по-желан за жените, отколкото за силния пол.

17. Диаметърът на мъжкия косъм е два пъти по-дебел от женския.

18. Мъжкото сърце бие по-бавно от женското.

19. Мъжете различават по-малко вкусове, защото върху езиците им са разположени по-малко вкусови рецептори. Оттука и по-изтънченият вкус при жените.

20. Мъжкото тяло има по-малко рецептори за болка, но жените компенсират от друго – благодарение на повишеното ниво на естроген, те понасят болката не по-зле от мъжете.

21. Доказано е, че излишъкът на тестостерон в кръвта на мъжа повишавав нивото на вредния холестерин LDL. Той способства за образуването на хорестеринови плаки, които стесняват артериите.

22. В мъжките стави и мускули има по-малко колаген и еластан, затова мъжете не са толкова гъвкави и пластични.

23. Мъжете различават по-малко отенъци на сладкото.

24. Мъжките уши възприемат по-лошо звуците с висока честота.

25. Статистически мъжете изговарят два пъти по-малко думи на ден от жените, защото за мъжката реч отговаря само един мозъчен център.

26. При мъжете е по-лошо развито обонянието.

27. Развитието на момченцата в майчината утроба става по-бавно, заради това недоносените мъжки бебета са с 14 % повече.

28. Мъжкият хормон тестостерон пряко влияе на продължителността на живота. Китайските евнуси живеели със 17 г. повече от техните „тестостеронни“ съотечественици.

29. На мъжа му трябват 4 минути, за да стигне до оргазъм. Жените се нуждаят от два до четири пъти повече време. Мъжкият оргазъм трае 6 секунди, а женският – 23–24 секунди.

30. Мъжете като цяло са с 15 сантиметра по-високи от жените.

Учените обясняват това с активността на гена ITM2A в Х-хромозомата. Както е известно, жената има две такива хромозоми.

31. Мъжете плачат средно от 6 до 17 пъти в годината. Жените – от 30 до 64.

32. Заради по-ниските нива на прогестерон, коптизол и естрадиол мъжете имат по-слаба интуиция за опасност. Един вид – по-смели са.

33. Мъжете умират от сърдечно-съдови болести 1,5 пъти по-место от жените.

34. За последните 100 години мъжете сериозно са пораснали. Средният показател за динамика на ръста в Европа е 11 см, в Испания -12 см. Днес най-високите мъже са холандците със среден ръст от 1,85 м.

35. Мъжките носове по правиво са по-масивни от женските. Това се свързва с по-голямото потребление на кислород.

36. Мъжете и жените различно реагират на проблемни ситуации. Мъжете използват бадемовидното тяло на дясното полукълбо и възприемат същината на проблема. При жените се задейства бадемовидното тяло в лявото полукълбо и те запомнят емоционалните детайли.

37. Генетически мъжете са устроени по-просто от жените, тъй като активните Х-хромозоми представляват набор от майчини и бащини клетки. Мъжете получават Х-хромозоми от майките си. В У-хромозомата се съдържат по-малко от 100 гена, а Х-хромозомата носи около 1500 гена.

38. При мъжете и жените се различават т. нар. когнитивни карти. Мъжете възприемат пространството като „карта – схема“, а жените виждат света като „схема – път“ и са силно привързани към ориентирите.

39. У мъжете с понижено сдържание нан тестостерон могат да се обосрят качества като алчност и склонност към трупане. Затова скопците са иделни банкери.

40. В сравнение с жените мъжете имат повече от хормона андростенона. При някои бозайници той действа като феромон. Подобна роля играе и в човешкото общество.

41. Схващането, че от бръсненето мъжкият косъм става по-гъст, е заблуда. Визулна четината изглежда по-твърда и гъста от това, че още не е повлияна от въздействието на околната среда.

42. Мъжете страдат от мигрена три пъти по-рядко от жените.

Свързано е с това, че в мъжкия мозък е по-трудно да се предизвика електрическа вълнова активтост.

43. Мъжете два пъти по-рядко страдат от депресии, но пък са два пъти по-застрашени да равият шизофрения. И мъжката шизофрения протича по-тежко от женската.

44. При мъжете е по-голям рискът да станат алко- и наркозависими, а жените по-често страдат от анорексия.

45. Различно реагираме на стрес. Мъжете имат свойството да се дистанцират, а при жените се задейства механизъм, който учените наричат „защита и подръжка“ (защита над децата и търсене на подръжка в социалната група).

46. Мъжкият главен мозк не работи по време на еякулация, за нея отговаря само гръбначният мозък.

47. Мъжете по-добре се ориентират в пространството – паралелното паркиране им се удава на 82 %, когато го правят за първи път. За жените числото е по-ралично – 22%.

48. Когато мъж чуе името си, той обикновено се обръща с цялото си тяло. Това е свързано, първо – със слабата подвижност на шията, и второ – със защитния рефлект „бий и бягай“.

49. Плешивостта при мъжете се наследява… от майката с Х-хромозомата.

50. Заради наличието на само една Х-хромозома, мъжете по-често от жените страдат от усложнения и хронически болести. И т.н., и и т.н.

Източник: jilo.bg

От категорията