Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КОЛИ » Как да разберем кога е превъртян километражът на една кола

Как да разберем кога е превъртян километражът на една кола

Автопаркът в България е сравнително стар – почти всеки втори автомобил, който се движи по пътищата на страната е около 20 години. Българинът купува предимно коли втора ръка, затова и търговците не рядко намаляват километрите, за да вдигнат цената на автомобила. Често се случва, докато стигне до България, километражът да бъде превъртян наполовина. Стига се дори до двойно пренавиване – веднъж в страната, от която е внесена колата, и веднъж от търговците тук на място.

Специален софтуер в някои сервизи обаче показва дали километражът е превъртян, разказва в репортаж Нова телевизия.

„Все по-често хората проверяват реалните километри”, обясни автомобилният състезател Румен Дунев. Той напомни, че е много важно при закупуването на кола тя да има сервизна книжка. „Вече сме се натъквали на книжки, които са изфабрикувани”, заяви Дунев.

Според него човек трябва да се усъмни още като види, че воланът, топката на скоростния лост и педалите са доста изтъркани.

От СБА предлагат търговците, които превъртат километража да бъдат наказвани със затвор.

Най-често колите втора ръка у нас идват от Германия и Италия. Но колкото повече наближава България, толкова повече се стопяват километрите.

„Ние сме свидетели на едно двойно пренавъртане”, обясни Настимир Ананиев, председател на Комисия по транспорт в НС.

„Веднъж в Германия и след това и у нас”, каза инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти.

„И всъщност една кола, която е на 400 000 км в България я представят на 160 000 км – повече от двойно”, добави Настимир Ананиев, председател на Комисия по транспорт в НС.

„Това са щети за самия гражданин, но и за държавата заради ПТП-та”, смята инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти.

Показва го и статистиката:

„Състоянието на автомобила влияе върху големия брой на ПТП в България и на жертвите в България”, добавя Настимир Ананиев.

А бизнесът с въртене на километражите върви с пълна сила. Манипулацията може да поръчаме от 30-40 до 300-400 лева. И да изчакаме само няколко минути.

Затова от СБА искат и радикални санкции. А именно – всяко въртене на километража да стане престъпление.

„До 6000 лева глоба и от 1 до 3 години затвор”, обясни инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти.

Как обаче да познаем измамниците? Вариант 1 – като проверим сервизната история на колата, която ще купуваме.

„Сверяват се работните часове на колата като моточасове, стари грешки с техните километражи и данни”, обяснява Ивайло Пенков, автотехник и диагностик.

По външните белези бързо преценява, че километражът на тази кола е пипан. Проверяваме със специална апаратура, която връзваме с автомобила.

За да купим това, за което плащаме, трябва да избираме новата си кола само в големите автокъщи, съветват търговците.

От категорията