Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕХНОЛОГИИ » Facebook изкупува пароли на черния пазар

Facebook изкупува пароли на черния пазар

Сигурността на профилите на потребителите е главен приоритет за Facebook. Това казва Алекс Стамос, който е главен директор по сигурността на Facebook по време на конференцията Web Summit в Лисабон, цитиран от онлайн изданието CNET. Компанията има голяма и сложна стратегия за защита на потребителите и това включва изкупуване на пароли за техните профили от черния пазар.

„Оказва се, че можем да изградим софтуер с перфектна сигурност и хората пак могат да бъдат наранени“, казва Стамос.

Основният проблем са паролите. Стамос посочва, че главната причина за това е, че хората масово използват една и съща парола за няколко профила. Освен това най-често се използват пароли тип „123456“ и подобни.

Така, когато един профил бъде компрометиран, потребителят рискува сигурността на всички останали свои профили, на които използва същата парола. В опит да защити потребителите, Стамос казва, че Facebook изкупува от хакерите на черния пазар архиви с откраднати пароли взети от най-различни кибератаки към всякакви платформи. След това дава архивите на своите компютърни системи и алгоритми, които ги анализират и сравняват с паролите на потребителите на Facebook.

Тези пароли са криптирани и са необходими сериозни компютърни ресурси, за да бъдат анализирани. Резултатът обаче си заслужава, казва Стамос.

Досега Facebook е предупредила десетки милиони потребители да сменят паролите си, защото не са достатъчно сигурни. Освен това компанията дава множество други методи и инструменти за защита, включително двустепенна идентификация. „Наша отговорност обаче е да мислим и за хората, които решават да не използват тези методи“, казва Стамос.

Той също е от хората в Силциевата долина, които смятат, че паролите са изжвияли дните си и не отговарят на технологиите от 2016 г. и е време за преминаване към нови по-модерни методи за сигурност.

loading...

От категорията