Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕХНОЛОГИИ » Обама връчи Медала на свободата на Бил Гейтс, Майкъл Джордан и Том Ханкс

Обама връчи Медала на свободата на Бил Гейтс, Майкъл Джордан и Том Ханкс

Президентът на САЩ Барак Обама връчи Президентския медал на свободата на група иноватори, учени и звезди, сред които се включват филантропът Бил Гейтс, музикантът Брус Спрингстийн и актьорът Том Ханкс, предаде ДПА.

Обама връчи наградата на общо 21 души на церемония в Белия дом. Той ги определи като „изключителни американци, които повдигнаха духа ни, засилиха нашия съюз и ни подтикнаха към прогрес“.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са наградени, защото чрез фондацията си са отделили милиарди долари за борбата си с глада и бедността по света.

Комедиантката Елън Дедженеръс получава наградата не само за артистичния си принос, а и защото още преди десетилетия е признала публично, че е лесбийка, „за да тласне страната ни към справедливостта“.

От развлекателния бизнес награди получиха създателят на предаването „Сатърди найт лайв“ Лорн Майкълс, актьорите Робърт де Ниро, Робърт Редфорд и Сисели Тайсън, както и певицата Даяна Рос.

Баскетболните величия Майкъл Джордан и Карим Абдул-Джабар се извисяваха над президента на САЩ, докато той поставяше медалите около вратовете им, отбелязва ДПА.

Обама награди и по-малко известни личности, преодолели предизвикателства, за да стигнат до върха в своята област – включително физикът Ричард Гарвин, създал водородната бомба, който след това се бореше за неразпространение на ядрените оръжия. Сред отличените са и Маргарет Хамилтън, създала софтуера за совалките „Аполо“ през 60-те години, Грейс Харпър, пионер в информатиката, Едуардо Падрон, председател на колеж, бившият председател на Федералната комисия по комуникациите Нют Миноу и Елоиз Кобел, защитничка на правата на американските индианци.

В групата се включват и радио говорителят Вин Скъли, както и известните архитекти Франк Гери и Мая Лин, пише БТА.

1 2 3 4 5 6 7

loading...

От категорията