Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ИДЕИ ЗА ДОМА » Как избелих отчайващо пожълтелите пердета?

Как избелих отчайващо пожълтелите пердета?

С това неудобство се сблъскват много домакини. В началото тюлът на пердетата е бял, светъл и прозрачен. След първото изпиране всичко се променя! Откъде се взима тази жълтина, неприятният кафяв цвят, парцаливият вид?

Целият номер е в прането! Ние ще ви покажем как да върнете красотата и предишния блясък на тюла и пердетата , т.е. как да ги перете правилно , така че след това да не изглеждат ужасяващо …

как се пере тюл

Как да перем правилно тюл

За да запази тъканта своя  блясък , белота и представителен вид, на първо място се обърне внимание на температурата на водата

. Накиснете в тюла в леко топла вода, около 30-35 градуса. Ако температурата на водата

е по-висока, нежна структура на тъканта се разрушава и тюлът неизбежно пожълтява !

как се пере тюл

Следващата стъпка – солта : Добавете в легена с пердетата половин килограм сол.

Подръжте завесите в наситения солен разтвор час и половина, тази процедура ще помогне да излязат дори най-упоритите петна и  тюлът ще се изпере  перфектно. След накисване в солена вода изплакнете завесите, но в никакъв случай не използвайте гореща вода за тази цел. Не забравяйте – трябва да е хладка, едва загрята!

как се пере тюл

След това изперете тюла в течен препарат за синтетични тъкани . Внимателно работете с тюла, не го изстисквайте – просто оставете водата

да се оттече.

как се пере тюл

За да  възстановите блясъка на пердето , добавете оцет в хладната вода – по 1 супена лъжица на литър. След изплакване платът ще се трансформира!

Ако тюлът е бял и искате да постигнете снежен блясък, добавете в хладката вода малко течна синка, няколко капки. Водата ще стане светло синя. След изплакване в разтвора, пердетата стават снежнобели, ще блеснат на слънце!

Надяваме се, тези съвети ще ви помогнат да украсите прозорците с кокетни бели завеси

От категорията