Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Силният материал, който обиколи България, светкавично удари в земята всички политици – ВИДЕО

Силният материал, който обиколи България, светкавично удари в земята всички политици – ВИДЕО

Кърджалийката, която преди 25 години питаше „Кой ще ни даде пари?”, днес е пенсионерка със 120 лева! И 4-те й дъщери завършили висше образование.

„Кой ще ни даде пари?“ – тази фраза, изречена от жена по време на партийна проява в Кърджали през 1991 г., се превърна в интернет сензация, съобщава Bradva.bg

Голяма популярност доби и останалата част от кадрите, снимани преди 25 години от режисьора Евгений Михайлов пред театъра в Кърджали.

На тях е запечатано как въпросната жена пламенно защитава социалистическата партия.
„Кой ще ни даде пари?“ е тревогата на кърджалийката за неясното бъдеще и желанието й 4-те дъщери да завършат висше образование.

Бившата прогимназиална учителка Сийка Бечева сега вече е 75-годишна пенсионерка, посочват от бТВ. В студиото на „Тази събота“ гостува и Евгений Михайлов.

И при социализма, и при демокрацията многодетното семейство Бачеви са живеели скромно. Сийка е учителка, а съпругът ѝ – милиционер. Имат четири дъщери. Сега, в деня на 49-ия конгрес на БСП Сийка Бечева казва, че още вярва на социалистическата партия, която така пламенно защитаваше преди 25 години.

Бившата учителка и една от дъщерите ѝ и до днес са активисти на БСП и пазят надежда конгресът да възроди столетницата.

25 години по-късно бившата учителка и демокрацията вече са си простили. Отгледала и изучила е децата си. И 4-те дъщери са завършили висше образование.

Сега, въпреки че живее скромно – макар да има 30 години трудов стаж, а пенсията ѝ е едва 120 лв., казва че е щастлива и не тъгува за годините преди 1989.

„Този монолог беше част от предаването , което водя за началото на прехода. След излъчването му в началото на април започна споделянето на клипа. Кадърът се превърна в сензация, сякаш много хора бяха готови да се подиграят с тази жена“, обяснява режисьорът Евгений Михайлов.

„Кадрите са от юни 1991 г. в Кърджали.

По това време във Великото народно събрание вървят дебатите за приемането на новата Конституция, а групата на 39-те напуска в знак на несъгласие. Част от тях тръгнаха да обикалят град по град. Така стигнах до Кърджали“, обяснява Михайлов.

„Йордан Василев, Георги Марков и Стоян Ганев бяха на среща в Кърджали, в театъра, който беше обграден от привърженици на БСП. Страшното беше, че поведението на тези хора (привържениците на левицата – б.ред. ), беше резултат от насъскване от страна на БСП. Заради смяната на имената на българските турци, тогава ние бяхме наричани турци с фесове, а БСП бяха националисти и патриоти“, продължи Михайлов.

По думите му обаче въпреки пламенната защита, която Сийка Бечева прави на БСП, човек трябва да си дава сметка, че това не е партия на обикновените хора, а на олигарсите и големи бизнесмени, които са произлезли от нея.

„Г-жо Бечева, вашата младост и младостта на моите родители отиде за благоденствието на вождовете на партията, която защитавате, знаете ли това нещо?“, така си представи Евгений Михайлов думите, които би казал на Сийка Бечева, ако я види днес.
Сийка Бечева е категорична: „Аз съм си социалистка, и четирите ми деца са верни на социалистическата партия!“ Дъщеря й Стилияна („Тя завърши в София“, горда е майката) потвърждава. Живеят в гарсониера, както и преди, но пенсионерката е доволна от живота: „Не тъгувам, добре живеем, имаме си всичко, ходи мъжът ми да пазарува, хлябче взима, сиренце, имаме гарсониерка…“ Голямата й гордост – успява да изучи четирите си дъщери, за които говори в станалия популярен клип. „Сега си заемат постовете, всеки си има семейство, ожениха се на хубави места…“ А за себе си – започва да припява „Остаряваме бавно, остаряваме бавно, неусетно почти…“, гледа клипа и казва: „Същата съм си.“

„Нищичко не съм искала от партията, какво мога да искам…“ казва социалистката, а дъщеря й допълва: „Не тя (партията) ни е давала, а ние сме давали на партията… Моите родители са родители герои“.
В семейството се надяват конгресът на БСП да възстанови столетницата. На въпрос нуждае ли се партията от ново лице, Сийка Бечева отговаря:

„Няма значение, само социалист да е!“

Накрая майката и две от дъщерите й пеят пред камерата: „Пием студена вода, ша ядем, печено ягне ша ядем…“

loading...

От категорията