Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » LIFE STORY » Вижте в какъв лукс тъне президентски син, докато народът му гладува

Вижте в какъв лукс тъне президентски син, докато народът му гладува

Синът на президента на Екваториална Гвинея пристигна във Франция, където ще бъде съден по обвинение за кражба на държавни пари.

Познатият като плейбой Теодорин Обианг според обвинението е потрошил повече от сто милиона долара за закупуване на недвижимости в Париж и колекция от скъпоценни италиански автомобили, докато народът му живее в пълен недоимък.

Процесът в понеделник беше отложен по молба на адвоката му с довода, че е имал прекалено малко време да изгради защитата си. Според наблюдатели този процес е прецедент за Франция, чиито власти досега си затваряха очите пред далаверите на африканските големци, които купуват имоти там с крадени държавни пари.

Екваториална Гвинея е единствената страна в Африка, в която се говори на испански и е една от най-големите производителки на нефт на континента. Въпреки това огромната част от населението и до днес живее в пълна сиромашия.

Държавната й върхушка често попада под ударите на правозащитните организации заради репресивните закони, високите нива на корупция, както и за незаконните мъчения и убийства от страна на службите. Заради това никой не очаква, че Обианг го заплашва затвор.

През 2011 г. американските власти го принудиха да предаде вилата си в Малибу, както и ценната си колекция от сувенири, която преди това била собственост на Майкъл Джексън.

Миналата години и швейцарските власти започнаха процес срещу него за пране на пари, а от вилата му в Женева бяха конфискувани 11 луксозни автомобила, между които и Бугати Вейрон за 2 милиона евро.

Холандските власти пък взеха яхтата му Ebony Shine, която е дълга 76 метра. Домът му в Париж се оценява на 107 милиона евро.
Изброеното е само малка част от „спестеното от закуски“ от президентския син.

loading...

От категорията