Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Как мъглата съсипва здравето ни

Как мъглата съсипва здравето ни

Когато мислите за зимата, какво е първото нещо, което ви идва наум? Повечето хора биха казали сняг. Тази година обаче повечето от нас биха заявили – мъгла.

Мъглата е в основата на ниските облаци, където се натрупване вода от местните водоеми. Тя рядко се задържа дълго след изгрев слънце извън населените места и няма основен болестотворен ефект, различен от намаляване на видимостта.

Но това е, когато тази мъгла не е смесена с други замърсители в градовете, заедно с които образува смог.

Основната причина за образуването на смог е увеличаване на замърсяването на въздуха. Сред основните замълсители на въздуха в днешно време са серен и азотен диоксид от автомобилите, различни промишлени замърсители като въглероден окис, летливи органични съединения, озон и прахови частици.

Те се смесват с мъглата, за да образуват плътен слой в атмосферата, наречен смог. Той обикновено се задържа  през целия ден, което води до различни заболявания. Вижте какви:

Нарушена  функция на белите дробове: фините прахови частици във въздуха попадат в белите дробове, като ги запушват и намаляват  техния функционален капацитет, което увеличава пристъпите на хрипове, кашлица и задух.

Кашлица: един от основните начини, по които замърсяването предизвикват кашлица, се дължи на вдишването на смог, който може да доведе до пристъп, след като раздразни дихателните пътища.

Астма: фините прахови частици, които се намират в смога, водят до затруднения в дишането при хората с асма. Те не само, че се влошават, но често са в криза през целия мъглив период.

Бронхит: продължителното излагане на смог влошава и бронхита. При него лигавиците са възпалени и раздразнени от замърсителите.

Дразнене на очите: замърсителите във въздуха са склонни да дразнят лигавицата на окото, което причинява различни инфекции, водещи до зачервяване или подуване.

Как да се предпазим от смога?

Смогът е природен феномен, който е резултат от човешки дейности. За да предотвратите  нанасянето на вреди на вашето здраве, трябва да се уверите, че сте ограничи излагането на него.

Избягвайте места, в които имат огромни количества замърсители на въздуха като големи кръстовища, индустриални зони и други.

Покрийте лицето си с шал, за да предотвратите вдишването на смог. Не забравяйте, че и вие имате принос към замърсяването – с автомобила или камина си на твърдо гориво, например.

profit.bg

loading...

От категорията