Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » LIFE STORY » Сираче стои на прага на разрушения си дом и прегръща последното, което му е останало

Сираче стои на прага на разрушения си дом и прегръща последното, което му е останало

Снимка на изоставено момченце, което прегръща своята плюшена играчка насред руините на бомбардиряния Лондон, обикаля света и трогва хората вече десетилетия наред.

Момчето оцелява след войната и започва да работи като шофьор на камион.

На известната снимка то седи на мястото, където се е намирала къщата му, преди да бъде разрушена.

Фотографът Тони Фрисел разказва историята на тъжната картина:

Казаха ми, че момчето се върнало до къщата си, след като е било на гости да си играе – това, което открило обаче, не бил домът му, а купчина камъни, под които лежали мъртвите му майка, баща и брат…

То погледна нагоре към небето, а лицето му показваше едновременно объркване и неразбиране…

Източник: Rarehistoricalphotos

Снимката беше използвана като рекламна от Ай Би Ем в Лондон.

Момчето порасна и стана шофьор на камион и когато минаваше покрай офисите на Ай Би Ем разпознаваше себе си в рекламите
“.

Антоанет Фрисел Бейкън е един от най-известните модни фотографи за времето си

По време на Втората световна война е доброволка към Американския Червен кръст, а по-късно става официален фотограф на Женския Корпус на армията (Women’s Army Corps).

Тя два пъти е на военните фронтове в Европа и прекарва известно време в Лондон, документирайки ужасите, които се случват над и под земята на английската столица.

Източник: Rarehistoricalphotos

Нацистка Германия бомбардира Лондон до 1945 г.,

използвайки най-разнообразни методи, включително и ракетите Фау-1 и Фау-2.

Фау-1 e летяща бомба, крилата ракета, по-известна, като „първо оръжие за възмездие “, а Фау-2 е „второ оръжие за възмездие“ и е първата балистична ракета в света, която била в състояние да достигне до космоса.

По-голямата част от атаките на нацистите са насочени срещу Лондон, но около 40 от тях са отправени неуспешно към Норич. До този момент германците убиват над 2700 човека в Лондон и раняват над 6500.

След започването на акцията с ракетите Фау още близо 3000 души са убити

Фау-2 е една от най-развитите технологии за времето си – тя е предвестник на космическата надпревара, изпращането на човек на Луната и на съвременните космически апарати, които сега летят извън нашата система.

Освен това е и ултразвукова, което предизвиква още по-голям ужас сред хората, защото преди да уцели мишената си, тя не можела да се чуе и се виждала много трудно.

Ударите на Фау-2 били нещо като „гръм от ясно небе“. И все пак ефектът им не е толкова голям, колкото предполагат създателите им в началото, нито колкото се страхуват гражданите, че ще бъде.

Човешките жертви са сравнително по-малко, но върху имуществото бомбите оставят ярка следа – в пика на кампанията са разрушавани над 20 000 къщи на ден.

От категорията