Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Има ли бъдеще парламент № 44?

Има ли бъдеще парламент № 44?

Остават само няколко дни до свикването на 44-ия парламент. Много анализатори обаче казват, че животът му може да се окаже твърде кратък.

Още преди насрочването на този вот беше ясно едно – Слави Трифонов и екипа му, които бяха инициаторите на референдума за мажоритарен вот, ще настояват той да се приеме веднага след старта на новия парламент и да е сред първите му законодателни актове, коментира журналистът Десислава Ризова.

„Обсъждането на изборните промени и въвеждането на 100% мажоритарния вот е задача пред скоби за следващото народно събрание, за да не се окаже накрая, че пак нямат време”, твърди омбудсманът Мая Манолова.

Слави Трифонов дори излезе с ултиматум към следващото Народно събрание. В писмо шоуменът заяви, че ще протестира пред парламента, ако до две седмици след избирането си новите депутати не започнат работа по референдума.

Анализаторите обаче са скептични и смятат, че приемането на подобно решение не е никак елементарно.

„Такава кардинална промяна не бива да влиза в никакъв случай от това Народно събрание за следващото, а за по-следващото”, твърди проф. Михаил Константинов. Според него повечето депутати тъкмо ще са похарчили доста пари, за да правят кампания и определено няма да искат да започннат нова веднага.

Развоят на събитията ще е ясен скоро – веднага след като се избистри картината около състава на новия парламент.

Резултатите и мандатите след изборите трябва да бъдат обявени до 30 март, а имената на избраните депутати – до 7 дни след изборния ден – 3 април.

Възможно е новият парламент да живее кратко и в случай че основните политически сили имат относителен паритет и никой не може да състави стабилно мнозинство. При това положение служебният кабинет ще управлява за неопределено време.

От категорията