Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » “Безбог” тръгва по кината от 5 май

“Безбог” тръгва по кината от 5 май

Дебютът на Ралица Петрова, отличен до момента с 25 национални и международни награди, ще бъде представен от създателите му през МАЙ на специални прожекции в София

„БЕЗБОГ” е филм, който не остава никого безразличен.

„Вледеняваща и завладяваща творба, която смесва суров социален реализъм с мощно и лаконично изграждане на образи.”
Johnathan Romney, Screen International, 13.08.2016

„Носителят на „Златен леопард” доказва, че България притежава неизчерпаеми запаси от впечатляващ талант.


Stefan Dobroiu, Cineuropa, 16.08.2016

„Поразителен дебют, който надминава всякакви очаквания… медитация върху универсалния човешки глад за вяра, надежда и красота.”
Stephen Dalton, Hollywood Reporter, 25.08.2016

„Бог одавна не се явява по тази окаяна, озверяла земя, но търсенето Му дава надежда за изцеление на душата.”
Петър Крумов, в-к Култура, 21.04.2017

В отдалечено провинциално градче Гана се грижи за възрастни хора с деменция, като междувременно търгува с личните им карти на черния пазар. Тя издържа своята майка, с която почти не разговаря. Във връзката с приятел-автомонтьор също не присъства любов – интимността е сведена до пристрастеност към морфин. Като че ли нищо не докосва съвестта на Гана…

„Струва ми се, че непрофесионалният актьор, чийто живот е близък до този на персонажа, придава повече дълбочина на филма. „БЕЗБОГ” разкрива емоционалната болка на българското общество и за мен беше много важно да покажа как тази болка е изобразена върху лицата на актьорите. Те са много по-смислени в своето безмълвие в сравнение с това, което щях да изкарам от който и да е актьор или актриса, играещи идеята. Предпочитам да гледам как хората „са”, а не просто как „изглежда, че са”. Разбира се, зависи и от вида история. Тук имаме простичък сюжет и чрез този подход успях да създам повече напрежение”, споделя Ралица Петрова пред Cineuropa.org.

ЕКИПЪТ на филма отправя ПОКАНА към ПУБЛИКАТА:
Елате на Кино! Ние ще сме там, за да разговаряме с вас!

Премиерната прожекция ще е на 5 май (петък), в ДОМ НА КИНОТО, от 19.30.
Зрителите ще могат да се срещнат и разговарят с автора на филма, Ралица Петрова и с продуцента, Росица Вълканова.

На 10 май (сряда), прожекцията ще е в кино ОДЕОН, от 18.30. Гости на прожекцията ще бъдат режисьорът Ралица Петрова и продуцентът Росица Вълканова.

Прожекцията на 13 май (събота), ще е в Евро Синема, от 18.00. Гости на прожекцията ще бъдат продуцентът Росица Вълканова и художникът на филма Ванина Гелева.

На 16 май (вторник) „БЕЗБОГ” ще бъде показан в кино Люмиер ЛИДЛ, от 19.00. Гости на прожекцията ще бъдат режисьорът Ралица Петрова и актрисата Ирена Иванова.

На 20 май (събота) предстои втора прожекция в Дом на киното, от 19.00. Гост на прожекцията ще бъде режисьорът Ралица Петрова.

На 23 май (вторник) филмът ще бъде представен в Културен център Г8, от 20.00. Гости на прожекцията ще бъдат режисьорът Ралица Петрова и актрисата Ирена Иванова.

На 26 май (петък) предстои още една прожекция в кино ОДЕОН. Гости на прожекцията ще бъдат продуцентът Росица Вълканова и художникът на филма Ванина Гелева.

На 30 май (вторник) „БЕЗБОГ” ще бъде представен на поредна прожекция в Дома на киното, от 19.00. Гост на прожекцията ще бъдe актрисата Ирена Иванова.

Дебютният филм на Ралица Петрова тръгна по света след световната му премиера в Локарно, където бе отличен с наградата „Златен леопард” за най-добър филм, със „Сребърен леопард” за най-добра женска роля на Ирена Иванова, с наградата на екуменическото жури и с наградата на независимите критици за най-добър режисьор. Последваха Специалната награда на журито и „Сърцето на Сараево” за най-добра женска роля, наградата за най-добър режисьор в Батуми,участия в Торонто и Хамбург, нарада в Рейкявик за най-добър дебют, пет награди от фестивала „Златна Роза”, включително за най-добър филм, режисьор, оператор, за мъжка и женска роля, както и наградата на FIPRESCI от Варшавския международен филмов фестивал. В Мумбай филмът спечели наградата „Сребърен Gateway”, в Копенхаген – Гран При за най-добър дебют, в Стокхолм – Бронзов Кон за най-добър филм и Алуминиев за най-добра актриса, в Севиля – наградата на Асоциация на сценаристите в Андалусия.

През 2017 година „БЕЗБОГ” получи Гран При за най-добър филм в Руан и наградата Sauvage за най-добър филм на фестивала L’Europe autour de l’Europe в Париж, както и ГОЛЯМАТА НАГРАДА „София – Град на киното” на 21-вия София Филм Фест и наградата на чуждестранните селекционери за най-добър български филм. Миналият месец филмът беше удостоен и с два приза в Мароко – Специалната награда на Журито и наградата на Критиката от фестивала в Тетоан.

На филма му предстоят участия в още над 25 фестивала в цял свят, но също толкова важна е и срещата му с българската публика!

От категорията