Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕХНОЛОГИИ » Вирусът „Танцът на Хилари” поразява смартфоните

Вирусът „Танцът на Хилари” поразява смартфоните

Вирус поразява за секунди мобилните телефони, алармираха потърпевши търновци. Вирусът идва като безобиден и забавен видеоклип, носещ заглавието „Танцът на Хилари”. При отваряне на клипчето обаче, наред с танцуващата на дисплея сенатор Хилари Клинтън, вирусът се активира, прониква в софтуера на мобилния телефон и го деформатира за секунди.

След което единственото, което може да бъде направено с телефона, е той да бъде изхвърлен, обясняват техници.

Наред с това е възможно вирусът да копира и препраща към към своя създател и разпространител списъкът с всичките контакти и входящи и изходящи връзки на собственика на телефона, които по-късно могат да бъдат използвани за различни нечисти и дори престъпни цели.

Това е поредният IT вирус след официално обявения от експертите по киберсигурност на МВР криптовирус Wanna Cry, поразил стотици хиляди компютри в целия свят през последните дни, посочва вестник “Монитор”.

През последните години създателите на компютърни вируси вече не се задоволяват само с пускането в мрежата на спамчета или вирусчета, вършещи безобидни шегички, като триене на текстове или изписване на нецензурни съобщения и появата на весели човечета върху дисплеите на компютрите и другите устройства с IT софтуер. Сега вирусите стават все по-брутални и комерсиални.

В някои от случаите те са свързани с блокиране на копютъра и искане на „откуп” за разблокирането му. А в други случаи създателите на вируса го използват, за да събират данни и да точат информация, която след това продават или самите те използват.

Затова и специалистите по кибер сигурност предупреждават потребителите на интернет да не държат в компютрите и в паметта на мобилните си телефонни важна информация, като лични данни и номера на банкови сметки и друга информация, до която злонамерените хакери могат да се доберат и да я откраднат.

 

От категорията