Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » СТИЛ » Как да разберем дали слънчевите очила имат UV- защита и са истински?

Как да разберем дали слънчевите очила имат UV- защита и са истински?

Безопасни ли са евтините очила, които се предлагат на пазара, как да разпознаем и измерим UV-защитата на очилата, които купуваме и какви са качеството на материалите, от които са изработени. През миналата година са проверени над 900 модела и марки слънчеви очила, като при близо 260 от тях са открити различни типове несъответствия.

В началото на годината специалистите от ДАМТН, заедно с митническите власти – не са допуснали внос на близо 770 очила, за които не е имало задължителната маркировка която ни показва, че са спазени всички изисквания за стоките.

В началото на лятото търговците ни предлагат всякакви слънчеви очила.

Офертите започват от примамливите 2.90 лева за детски модели и 10 лева – за мъжки и дамски. И достигат до няколко стотин лева.

Изследване на Нова телевизия ни отговаря на доста въпроси. За да сравним качеството на очилата купуваме различни варианти – от евтиния и от скъпия ценови клас. А след това и от улицата. Където цените са доста по-атрактивни. За да сравним – първо тръгваме на проверка с контролните органи. Проверяваме дамски, детски и мъжки модели.

Инспекторите не откриват нарушения. От сергиите на улиците обаче често изземват очила, които не отговарят на изискванията. Продължаваме проверката. Този път сравняваме показател по показател с помощта на специалист. Проверяваме и UV-защитата на всички, закупени от пазара модели. Първо подлагаме на тест иззетите от пазара очила. Измерваме със специален уред. Уредът отчете диоптър при всички иззети след проверките модели – от евтиния ценови клас.

Независимо от цената – тестовете разкриват 100% UV-защитата при всички модели, с изключение на един детски. Разликите са в материала на стъклото и в някои външни белези, обяснява специалистът. Проверяваме и поляризацията – тестваме със специално очила, с които поглеждаме към тази картинка, която се оцветява.

Изключително важно е да подберем и правилния клас филтър. Нивото на защита расте с номера на класа – от 0 до 4. Но и тук трябва да внимаваме. Риск крият и очилата, които се продават онлайн, защото там гаранция за UV-защита – няма. Все по-силни стават слънчевите лъчи. Все по-силна е мисълта за басейн или плаж. Поради това изключително важно е как да предпазим кожата си от вредните UV-лъчи през следващите летни месеци.

 

Източник: zajenata.bg

loading...

От категорията