Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » ТОВА Е УДИВИТЕЛНО: ЧУЙТЕ КАК ЗВУЧИ НАЙ-СТАРАТА ПЕСЕН НА СВЕТА! КАТО ЧАЛГА Е! /ВИДЕО/

ТОВА Е УДИВИТЕЛНО: ЧУЙТЕ КАК ЗВУЧИ НАЙ-СТАРАТА ПЕСЕН НА СВЕТА! КАТО ЧАЛГА Е! /ВИДЕО/

Професорът по асирология в Калифорнийския университет Ан Драфкорн Килмър дешифрира  тази партитура през 1972 г.

По мнението на музиколога Ричард Финк, изразено в статия от 1988 г., публикувана в сп. Archeologia Musicalis, тази пиеса потвърждава теорията, че диатоничната гама от седем тона, както и хармонията, са съществували от преди 3400 години.

Това противоречи на схващанията на повечето музиколози, че в древността хармонията не е съществувала и дори е била невъзможна, и че гамата се е появила едва при древните гърци. Колегата на Килмър Ричард Крокър твърди, че откритието революционизира цялата концепция за произхода на западната музика. Ако оставим настрана академичния дебат, можем да прослушаме изпълнение на песента на електронен клавишен инструмент, за да получим впечатление за странната й композиция (ритъмът обаче е въпрос на догадка).

Килмър и Крокър публикуваха аудиокнига, наречена „Звуци от тишината”, в която разказват за древната близкоизточна музика. В брошура към аудиозаписа те добавиха снимки и преводи от плочките с песента. Те предлагат и интерпретация на пиесата, озаглавена „Човешка култова песен от древен Угарит” и изпълнена на лира. Този запис обаче е достъпен само срещу заплащане.

Източник: blife.bg

От категорията