Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » ТАЗИ НОЩ НЕВИЖДАНО КОСМИЧЕСКО СЪБИТИЕ ЩЕ ОЗАРИ НЕБЕТО! ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО

ТАЗИ НОЩ НЕВИЖДАНО КОСМИЧЕСКО СЪБИТИЕ ЩЕ ОЗАРИ НЕБЕТО! ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО

Пикът на метеорния поток Персеиди през уикенда се явява като „подгряващо действие“ за същинското шоу по-късно през месеца – пълното слънчево затъмнение.

Персеидите представляват най-популярният метеорен поток, който се наблюдава през топлите юлски и августовски нощи. Този поток е активен от 17 юли до 24 август и в зависимост от годината достига своя максимум на 12 или 13 август.
Доц. д-р Сунай Ибрямов от Шуменския университет обясни пред Дарик, че Персеидите са частици, изхвърлени от кометата Суифт-Тътъл по време на многобройните й преминавания през вътрешната част на Слънчевата система.

 
Метеорите от този поток са наречени Персеиди, тъй като по време на максималната им активност точката от която изглежда, че навлизат в земната атмосфера, наречена радиант, се намира около звездите в съзвездие Персей. Периодът на въртене на тази комета около Слънцето е 136 години.
Персеидите са бели метеори със следи, движещи се със скорост около 60 км/сек. Повечето от тях изгарят в мезосферата и/или термосферата на земната атмосфера на височина над 80 километра.
Луната ще бъде във фаза две денонощия преди последна четвърт (74%) и това ще затрудни наблюдаването на по-слабите метеори. 
Желаещите да наблюдават явлението е нужно да излязат на неосветено място, далеч от населени места и изкуствени светлинни източници и да гледат към радианта на потока или към най-високата точка от небосвода.
Астрономите прогнозират леко повишен процент на „падащи звезди“ в пика на Персеидите – до 150 метеора на час, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Ярката луна обаче ще „засенчи“ спектакъла, който няма да бъде толкова впечатляващ, колкото миналогодишния.
Обикновено в пика на Персеидите се наблюдават около 100 метеора на час. Миналата година вперените в нощното небе очи виждаха „двойно“ – до 200 метеора на час.
За последен път подобен „звездопад“ е наблюдаван през 2009 г. Същинското зрелище обаче ще бъде пълното слънчево затъмнение в САЩ на 21 август./bradva

От категорията