Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » 10-те най-големи аквариума в света (СНИМКИ)

10-те най-големи аквариума в света (СНИМКИ)

Няма да вярвате колко огромен може да бъде един аквариум. Някои от тях са по-големи дори от домовете ни, пише profit.bg.
Ако не вярвате, вижте топ 10 на най-големите аквариуми в света.

Chimelong Ocean Kingdom, Zhuhai, Китай

С общ обем вода от 48.

8 милиона литра, Chimelong Ocean Kingdom е най-големият аквариум в Азия, както и в света. Тук ще намерите 7 различни водни тематични области, като всяка символизира различна част от океана.
Паркът притежава и световен рекорд за най-големия подводен купол за наблюдение и за най-големия  резервоар, най-големия прозорец, както и най-големия акрилен панел.

Marine Life Park, Сингапур

Част от Resorts World Sentosa, разположен в южната част на Сингапур, паркът Marine Life има общ обем от 45 милиона литра вода, осигуряващ местообитание на повече от 100 000 морски животни от над 800 вида. Понастоящем той е вторият по големина аквариум в света.

Oceanografic, Валенсия, Испания

С общ обем на резервоара от 42 милиона литра вода, океанариумът е най-големият аквариум в Европа и третият по големина в света. Дом на повече от 45 000 морски животни от над 500 различни вида, днес той е една от най-популярните туристически атракции във Валенсия.

Georgia Aquarium, Атланта, Джорджия

Разположен в центъра на Атланта, аквариумът има повече от 38 милиона литра вода и е дом на повече животни от всеки друг аквариум на Земята. Това е най-големият аквариум в света от откриването му през 2005 г. до 2012 г., но си остава най-големият в САЩ.

Moscow Oceanarium, Москва, Русия

Също известен като „Москвариум“, океанариумът е публичен аквариум, разположен в центъра на Москва. С общ обем на резервоара 25 милиона литра, той е най-големият в Русия.
Тук посетителите могат да го обиколят и да посетят магазин, където ще намерят всичко, от което се нуждаят, за собствения си аквариум.
 

The Seas with Nemo & Friends, Бей Лейк, Флорида

Част от тематичния парк Epcot в курорта Уолт Дисни в Бей Лейк, Флорида, The Seas with Nemo & Friends е най-голямата в света създадена от човека подводна среда, когато е открита през 1986 г. (тогава се нарича The Living Seas).
С гигантски резервоар от 22 милиона, той все още се нарежда сред най-големите публични аквариуми в света.

Shed Aquarium, Чикаго, Илинойс

Открит през 1930 г., аквариумът Shedd в Чикаго, Илинойс, е най-старият в списъка. Той е дом на 32 000 животни и известно време е най-големият закрит аквариум в света с общ обем на резервоара от 19 милиона литра вода. Той е и първият вътрешен аквариум с постоянна колекция от морски риби.

UShaka Marine World, Дърбан, Южна Африка

Най-големият аквариум в Африка – uShaka Marine World, се състои от 32 резервоара, които имат общ обем 17.5 милиона литра вода. Морските същества, които се намират в аквариума, варират от малки морски коне до акули и делфини.
Аквариумът е построен, за да изглежда като развалина и разполага с редица ресторанти и кафенета.

Atlantic Sea Park, Алесунд, Норвегия

Разположен на западния бряг на Норвегия в град Алесунд, паркът на Атлантическия океан е един от най-големите аквариуми в Европа. Чрез няколко инсталации той представя водната дива природа – от фиордите до откритото море.
Има повече от 20 аквариума, показващи различни водни среди, форми на живот и морски дълбини. Най-големият резервоар има обем от 15 милиона литра вода.

Ambassador Lagoon, Дубай

Част от луксозния хотел Дубай Атлантис: The Palm, Ambassador Lagoon е дом на над 65 000 морски животни от над 250 различни вида. Съдържащ 11 милиона литра вода, това е най-големият аквариум в Близкия изток.
Гостите на хотела могат не само да наблюдават морския живот през стъклените стени, но и да си организират уроци по гмуркане.

Източник: Блиц

От категорията