Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Доц. Георги Рачев: Дъжд и студ на празника! Ето какво ще бъде времето през октомври!

Доц. Георги Рачев: Дъжд и студ на празника! Ето какво ще бъде времето през октомври!

Дъжд и студ ще ни връхлетят в края на седмицата. В петък, когато празнуваме обявяването на независимостта на България, температурите ще паднат с 10 градуса, прогнозират климатолозите.

За разлика от началото на седмицата, когато температурите бяха близки до летните, в края й термометрите няма да показват повече от 20 градуса.

В четвъртък ще започне и серията от валежи, които ще обхванат повече места.

В някои райони дъждът ще бъде придружен с гръмотевици. От северозапад с усилване на вятъра бързо ще нахлува студен въздух. Сутрешните температури ще бъдат около 6 до 8 градуса, а дневните няма да надвишават 20.  
В планините над 2200 метра надморска височина ще превали сняг и няма да е подходящо за планински туризъм. За любителите на походите времето ще е благоприятно след 3 октомври.
 

На празничния 22 септември ще бъде ветровито и хладно, с променлива облачност, като на места ще има и превалявания. Според синоптиците нова порция хубаво лятно време ни очаква още другия месец. За сметка на настоящото захлаждане прогнозите им показват, че зимата ще бъде по-мека от обичайното. Климатологът доц. Георги Рачев опроверга твърденията на американските си колеги, които прогнозират, че средната температура през предстоящата зима ще е с цели 3 градуса плюс. Рачев добави, че между Димитровден и Никулден ще има циганско лято, а октомври месец ще е топъл и сух. От петък се връщаме в руслото на нормална есен по отношение на температурите. В петък ще бъде хладно – 18-19 градуса максимални температури. Но те са характерни за края на септември. Сутрин също ще бъдат ниски температурите.

Източник: За жената

От категорията