Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » ЗАБРАВЕТЕ ЗА ЛЪСКАВИТЕ КРАСАВИЦИ ОТ СЕРИАЛИТЕ! ЕТО КАК СЕ ИЗГЛЕЖДАЛИ НЕЗЕМНИТЕ КРАСАВИЦИ ОТ ХАРЕМА! АРХИВНИ СНИМКИ!

ЗАБРАВЕТЕ ЗА ЛЪСКАВИТЕ КРАСАВИЦИ ОТ СЕРИАЛИТЕ! ЕТО КАК СЕ ИЗГЛЕЖДАЛИ НЕЗЕМНИТЕ КРАСАВИЦИ ОТ ХАРЕМА! АРХИВНИ СНИМКИ!

Пред вас са уникалните снимки от харема на шах Насер ад-Дин Шах Каджар,управлявал Иран от 1848 до 1895 година.

Една от многото страсти на Шах Каджар била фотографията. Да снима му харесвало още от дете и когато дошъл на власт ,той създал в двореца първото официално фотостудио.

 Ад-Дин Шах Каджар и фотграфът Севрюгин преди фотосесия

През  70-те години на деветнайсти век в Техеран отворил студио руският фотограф Антон Севрюгин и станал придворен фотограф на иранският владетел.

Севрюгин създал фотолетопис на Иран и за заслугите си получил почетна титла

Руският фотограф имал право да снима самият шах,неговите роднини от мъжки пол,придворните и слугите. А за себе си,шахът като страстен поклонник на фотографията ,оставил правото да снима харема си ,в който по исторически данни имало около 100 наложници.

Пълнотата,била главният критерий за красота

Известно е ,че Насер ед-Дин Шах сам е прояваявал и съхранявал снимките си в дворцовата лаборатория в двореца в Голестан,където в наши дни се намира  музей.

Несравнимата Анис ал-Долех-любимата жена на шаха (вдясно)

Неординарността във фотографиите на неговите наложници се състояла в това, че според шиитските закони по тези времена било забранено да се снимат лицата на хората, още повече на жени. Само най-могъщият човек в страната можел да си позволи да нарушава закона.

 Анис ал-Долех

Несравнимата Анис ал-Долех (седнала)

Фотографиите на жените оспорват,общоприетите представи за живота в харема-жените на шаха,изглеждат напълно съвременни за времето,гледат уверено в обектива без да кокетничат и да изглеждат плахо.

Насер ад -Дин Шах Каджар с жени от харема си.

Може даже да се предполага, че сред жените в харема е имало приятелски отношения-на някои от снимките е запечатан харема на пикник.

Харемът на излет

Обитателките на харема не са гладували.

По снимките може да се разбере какъв е бил вкусът за жени на иранският монарх-всички жени са с естественото си окосмяване, с гъсти сключени вежди и добре поддържани мустаци.Добре се вижда ,че жените не са гладували и не са били обременени с физическа работа.Местните разказват че в колекцията на Голестан има и голи снимки ,но те са надеждно скрити.

Жени от харема в балетни костюми

На много от снимките жени от харема са запечатани в къси рокли и чорапи ,наподобяващи балетни костюми. И това не е случайно.
Известно е ,че през 1873 година Насер ед Дин Шах по покана на Александър ΙΙ ,посетил балет в Санкт Петербург. Според легендата ,той така бил очарован от руските балерини, че въвел за своите жени балетни костюми. Разбира се ,можели да ги обличат само пред камерата.
Но това е само легенда

Източник: filterdigest.com/ adme.ru

От категорията