Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » ВСИЧКИ НАОСТРИХМЕ УШИ! ТОП СЕИЗМОЛОГЪТ ПРОФ. ЕМИЛ БОТЕВ РАЗКРИ КАКВО НИ ЧАКА СЛЕД ТРУСА В СВОГЕ!

ВСИЧКИ НАОСТРИХМЕ УШИ! ТОП СЕИЗМОЛОГЪТ ПРОФ. ЕМИЛ БОТЕВ РАЗКРИ КАКВО НИ ЧАКА СЛЕД ТРУСА В СВОГЕ!

Оценките и прогнозите на сеизмолозите за потенциала на района на Своге са, че той не е силно сеизмоопасен и не се очакват трусове, които да застрашават живота на хората. Това коментира за БТА проф. Емил Ботев, ръководител на департамента „Сеизмология“ към Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Той допълни, че не само по сеизмични данни, но и по други данни в исторически план, в района няма по-силни земетресения от това, регистрирано през 1980 г.

, със среден магнитуд 4,1 по Рихтер и с максимални оценки 4,4 в някои сеизмични станции.

Ботев обобщи, че данните не позволяват да се говори, че районът е много силно сеизмоопасен и може да има земетресения, които да застрашават живота на хората.

Сеизмологът допълни, че това огнище не е характерно с поредици значими вторични трусове и засега няма данни за следващи, макар и много по-слаби земетресения.

„По принцип очакването е, че ако се случват такива, то те трябва да са значително по-слаби от регистрираното тази сутрин със среден магнитуд около 4 по Рихтер“, отбеляза Ботев.

За днешното земетресение със сигурност се знае, че няма сериозни въздействия върху инфраструктурата, уточни сеизмологът.

Емил Ботев допълни, че земетресението през 1980 г.

, макар и по-силно, също не е имало сериозни въздействия върху сградите, живота и здравето на хората.

Той припомни, че земетресенията с магнитуд между 4 и 5 се наричат слаби в квалификацията, защото не водят до сериозни въздействия. С магнитуд между 5 и 6 са умерено силни, каквото беше земетресението в Перник, а земетресенията с магнитуд над 6 са силни, защото задължително водят до по-сериозни въздействия върху инфраструктурата, здравето и живота на хората.

В отговор на въпрос защо има различна информация за силата на днешното земетресение, Ботев уточни, че първоначално подборът на сеизмични станции от автоматичната програма е бил такъв, че е дал средно решение 3,4 по Рихтер, но по-късно излиза средната оценка от 4 по Рихтер.

От категорията