Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » Утре имен ден празнуват 4 хубави имена-Започва спазването на редица забрани

Утре имен ден празнуват 4 хубави имена-Започва спазването на редица забрани

Свети апостол Филип.

Св. благоверни цар Управда-Юстиниан (Коледни заговезни).
Днес православната църква чества деня на Св. апостол Филип.

Свети Филип е един от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителя. 
На 14 Ноември имен ден празнуват Филипа, Филип, Филка, Фильо.

Произхожда от Витсаида (градът, от който са апостолите Петър и Андрей). Семейството му били рибари, но Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия. След разпъването на Христос, Св. апостол Филип е проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Земният му път завършил в Иерапол, където разпнат на кръст с глава надолу, повесен високо, хвърляли камъни по него. 
14 ноември е последен ден в който, може да се яде месо. След Коледните заговезни започват 40 дневни коледни пости , които свършват на Бъдни вечер . Постът се нарича Малка четиридесетница. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.
Забранява се яденето на месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал (храни от животински произход). Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.
Венчавките са забранени от днес до 21 ноември (Въведение Богородично) и от 20 декември (Игнажден) до 6 януари (Йордановден).

Източник: За жената

От категорията