Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » Ето тортата, с която българка от Асеновград спечели сребърен медал от изложение за торти в Англия

Ето тортата, с която българка от Асеновград спечели сребърен медал от изложение за торти в Англия

Сребро за асеновградчанка от най-голямото международно тортено изложение „Кейк интернешънъл“ /“Cake International“/, провело се в британския град Бирмингам. Срещаме Ви с 37-годишната Валентина Терзиева.

Тя живее в квартал „Долни Воден“ в Асеновград. Сладкарката си заслужи третото място в категорията „Международно участие“, с изработката на невероятно сладко изкушение.

 

Асеновградчанката направи торта под формата на жена, която е на розобер. Сладкарката спечели сърцата на журито с уникалната фигурна на розоберачката, представяйки красивата българска традиция, известна из целия свят. Жената от тортата е „облечена“ в народна носия. В ръцете си държи кошница, пълна с рози. На лицето ѝ е изписана красива усмивка. А тортата е с височина почти 40 сантиметра. Ето какво сподели Валентина в интервю за Actualno.com Разкажете малко за себе си – на колко години сте, откъде сте родом, къде живеете в момента и с какво се занимавате?

Казвам се Валентина Терзиева, на 37 г. съм. Родена съм и в момента живея в Асеновград.

Занимавам се с преподаване на тортено изкуство. Моята специалност са курсовете по моделиране със захарно тесто, в които всеки може да научи да изработването на фигурки от фондан и шоколад. Преподавам в България, Германия, Австрия и Швейцария. През месец май тази година бе изданена първата ми книга за тортени фигури „Valentina’s Sugarland – Tortenfiguren für Hoppy – und Profi – Künstler“ за немско издателство. Как една българка достигна до сладкарски конкурс в Англия и кое Ви провокира да участвате? Започнах да се занимавам със захарно изкуство през 2011 г. Тогава още живеех в Германия и от самото начало бях заинтригувана от подобен род състезания. „Cake International“ в Бирмингам, Англия, е едно от най-големите тортени изложения в света. През 2012 г. бе организирана екскурзия от Германия и тогава се престраших за първи път да пътувам до там и да участвам.

Още с първото си участие спечелих златен медал за фигурката ми и бронзов медал с Амфората ми. Участието в този вид състезания за мен е, освен сверяване на часовника, то е и надрастване над себе си. Опитване на нови техники и правене на страшно детайлни торти, изработката на които отнема от 10 до 30-40 дни.

Става ясно, че и друг път сте печелили награди от този конкурс, а с торти в каква форма сте участвали? Участвала съм общо шест пъти и имам пет златни отличия – две първи места в категорията си, един сребърен медал и три бронзови отличия. Всяка торта в този тип състезания се оценява по точкова система. През ноември 2016 г., след 17 години учене и работа в Германия, избрах да се върна и да живея отново в България.

 

Тогава реших да участвам в състезанието със захарна фигура на Валя Балканска. Тя беше оценена със злато. Защо тази година избрахте торта с мотив за розобера, кое бе Вашето вдъхновение? От доста години ми се въртеше в главата идеята за българка, отрупана с рози. Този път дойде моментът да я осъществя. България е една от най-големите производители на розово масло и традицията около розобера е много красива.

Затова реших да я интерпретирам в захар и шоколад за моделиране. За съжаление, имах само осем дни за направата на мотива. Това ми попречи да добавя още повече рози и да „избродирам„ ризата богато. За вдъхновение използвах снимки на розоберачки, които намерих в интернет. За анатомичната точност на лицето направих снимки на братовчедка си Анелия от всички възможни ъгли и така имах пълна картина. Участията ми с българска тема са три. През 2012 г. се състезавах с амфората от Тракийското златно съкровище и тогава спечелих трето място. Миналата година, както вече споменах, фигурата на Валя Балканска ми донесе златото. И този път грабнах сребърен медал с темата за розобера.

 

Какво послание отправяте към българите и какво – към чужденците чрез розоберачката? Нека да запазим традициите си и да ги покажем на света, защото те са много красиви! Българските тортени декоратори са на изключително високо световно ниво. Заедно с мен в конкурса тази година участваха и други българи и спечелихме много отличия“. Накрая искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха на място и във виртуалното пространство!

Източник: За жената

От категорията