Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Доцент Георги Рачев: Към нас се носят сняг и студ

Доцент Георги Рачев: Към нас се носят сняг и студ

Известният климатолог доц. Георги Рачев предупреди, че оформилият се нов средиземноморски циклон ще повлияе негативно върху времето в България.

Той ще донесе рязко застудяване и снеговалежи, но за радост на всички влиянието му ще бъде кратко и след преминаването му над страната отново ще се възстановят температури по-високи от обичайните за този сезон на годината. Циклонът ще премине през България и ще донесе непрекъснати валежи още от понеделник.

Това съобщи пред Bulgaria ON AIR климатологът доц. Георги Рачев. Той обясни, че циклонът ще се установи по-трайно над Черно море. „Ако тази прогноза се осъществи, би трябвало да има съществени валежи. В понеделник ще стане студено, малко и във вторник. Ще има и снеговалежи, но не повече от 10 сантиметра“, информира климатологът.

По думите му сняг е вероятно да падне в Западна България, по високите котловинни полета с надморска височина над 500 метра, в Предбалкана и някои части на Североизточна България.

„3 дни ще бъде студено, но не повече. После ще се върнем към нормалното есенно време“, обеща доц. Рачев. Гостът в студиото коментира и тежките наводнения в Гърция, причинени от циклона „Евридика“, които отнеха живота на 15 души.

 

Доц. Георги Рачев успокои, че „Евридика“ няма да дойде до България, страната ни остава в периферията на циклона, но той ще повлияе с мрачно време и с очакващия се нов средиземноморски иклон. Днес над страната ще преобладава облачно време и на отделни места ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 6 и 11 градуса, максималните – между 8 и 13 градуса.

 

Над Черноморието ще е облачно и на отделни места ще превалява слаб дъжд. Максималните температури на въздуха ще са от 12 до 14 градуса. Температурата на морската вода ще е 14 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще е облачно и мъгливо. На места ще превалява слаб дъжд, над 1800 метра – слаб сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7 градуса, на 2000 метра – около 2 градуса.

Източник: За жената

От категорията