Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ИДЕИ ЗА ДОМА » Край на досадното и трудоемко лепене на тапети, ето как това може да се превърне вече в удоволствие

Край на досадното и трудоемко лепене на тапети, ето как това може да се превърне вече в удоволствие

До преди няколко години лепенето на тапети се считаше за трудоемко и досадно начинание, имайки предвид всички дейности по подготовка на стените, сръчност и прецизност при самото залепване, изцапаният с лепило под и т.н. Да не говорим за случаите, в които преди това се налага демонтиране на старите тапети и трудно отстраняемите залепнали остатъци по стената.

Всичко това се дължи основно на използваната в производството на тапети хартиена основа, преди всичко рециклирана хартия.

Технологичните нововъведения в тапетния бранш представиха своето последно постижение – флиз тапетите.

 

Колко важна е основата?
За разлика от своите предшественици, флиз тапетите използват не хартиена, а текстилна основа. Светът ги познава отдавна, тъй като възникват преди повече от 15 години, но в нашата страна навлязоха съвсем отскоро. Едно от основните им предимства е лесното поставяне и демонтиране, поради което все повече се предпочитат при декорацията с тапети. В световен мащаб голяма част от производителите вече изцяло преориентират производството си върху флиз основа, тъй като тя осигурява много по-стибилна база за иновации в цветното покритие.

Тапетите на хартиена основа изискват полагане на грудниращ слой лепило върху стената и върху самия тапет. Целта е лепилото да проникне в основатата и да я размекне преди тапета да се фиксира към стената. Ето защо при демонтиране винаги остават здраво залепнали късове, които трудно се отстраняват. Размекнатата хартиена основа се деформира и разтяга и поради това е нужно при лепене отделните листи леко да се припокриват. След изсъхване хартиената основа се свива и трудно може да се постигне идеална снадка между тапетите.

При производството на флис тапети се използва т.нар. флизелин. Материалът представлява нетъкано платно, състоящо се от пресовани целулозни и полиестерни влакна, съединени чрез свързващо вещество. На практика полученото съединение е продукт от естествени материали. Този материал се отличава с изключителна здравина и устойчивост на скъсване, освен това е абсолютно безвреден, тъй като не отделя вредни вещества. Неговото основно преимущество е способността да запазва неизменни формата и размерите си. Не се издува при намокряне и не се свива, когато изсъхне. Структурата на флизелина не възпрепятства естествената циркулация на въздуха, позволявайки на стената да “диша”.

Флизелинът – стабилна и надеждна основа
Уникалните свойства на флизелина впечатлиха производителите на традиционните двуслойни тапети. Декоративното покритие, изпълнено върху флиз основа може да бъде композирано от различни материали. Най-разпространени са винилните тапети, чиято повърхност е оформена триизмерно чрез експандирано винилно покритие (структурна пяна), нанесено със ситопечат. Предимствата на флизелина мотивираха и производителите на текстилни тапети също да се преориентират към употребата на флиз основа. Високата светлочувствителност на текстилните влакна и допълнителната обработка с полимери защитава от замърсявания и поява на мухъл.

 

Защо да изберем флиз тапети?

Боравенето с подобни тапети спестява доста време и усилия, всичко става лесно и бързо. За да се залепят отделните листи, с лепило се намазват само стените. Флиз тапетите не се разтягат и не се свиват, както тапетите на хартиена основа, поради което не е нужно краищата им да се припокриват. Отлично прикриват несъвършенства по повърхността на стените и постигат идеална гладкост и приятен зрителен ефект. Не попиват миризми и не задържат влага, ето защо може спокойно да се използват и в кухненски помещения. За залепването им се използват специални водоразтворими лепила, които са готови за работа само след няколко минути. Гелообразната им структура е напълно еднородна и възпрепятства образуването на издутини или каквито и да е следи, след изсъхване на лепилото. Най-голямото предимство на тапетите на флиз основа е лесното демонтиране – листите се отделят в сухо състояние от стената с едно движение, при това без да се накъсват. Повърхността на стените се запазва непокътната, а в случай, че са отлепени внимателно отделните листи могат дори да се залепят отново.

Флизелинът е иновативен продукт в сферата на тапетното производство. Едновременно фин и изключително здрав, но без недостатъците на хартиените аналози. Достойните му качества са високо оценени от много дизайнери и декоратори. Екологичните багрила и модерните техники за цифров печат правят този материал изненадващо ефектен и технологичен

Източник: За жената

От категорията