Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Важни промени за водачите на превозни средства, които са диабетици и сърдечно болни

Важни промени за водачите на превозни средства, които са диабетици и сърдечно болни

Нови промени в Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства се очаква да влязат в сила от началото на новата 2018 година. Те ще засегнат всички водачи на моторни превозни средства, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания, съобщава „Дарик“.

Идеята е те да бъдат лишавани от свидетелствата си за правоуправление, ако не правят редовни медицински прегледи и не полагат грижи за здравето си. В предложенията за промени се предвижда още да се прави индивидуална преценка дали да се позволява шофирането на всички, прекарали инсулт или с много високо кръвно налягане.

Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на пътнотранспортните произшествия и намаляване на броя на загиналите и инвалидизирани хора, в резултат на катастрофи. Това посочват от здравното министерство в мотивите си за промени на наредбата и уточняват, че го правят по силата на европейска директива.

Проектът за новата наредба е разписан от здравния министър Кирил Ананиев.
В него се предлага да се забрани шофирането на диабетици и хора със сърдечно-съдови заболявания, които не посещават редовно лекар. Диабетно болните ще могат да управляват моторно превозно средство само ако медицинските прегледи гарантират посредством удостоверение от ендокринолог, че състоянието им позволява шофиране. Няма да се издават и подновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в сериозно понижение на кръвната захар.
Категорично се забранява шофирането и на хората, които използват сърдечно-подпомагащо устройство. Индивидуално ще се преценява дали да се издаде свидетелство за управление на моторно превозно средство на пациенти с инсулт, много високо кръвно налягане, болести и операции на сърдечната клапа и нарушения в сърдечния ритъм. Предложенията са публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването.

Източник: За жената

От категорията