Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕХНОЛОГИИ » Бил Гейтс: Тези шест иновации ще променят света

Бил Гейтс: Тези шест иновации ще променят света

Един от най-богатите хора в света и основателят на Microsoft Бил Гейтс разкри шест иновации, които според него могат да променят човечеството. Повечето от нещата, които се намират в списъка, нямат нищо общо с компютрите, а с нашето здраве и подобряване на живота ни.

По-добри депа за ваксини

Ваксините спасяват милиони човешки животи по целия свят, но бързо се разпадат, ако не се съхраняват при подходящи условия. Група учени от Global Good Company създаде иновативен хладилник, наречен MetaFridge.

Той е специфичeн с това, че поддържа ниска температура и когато остава без електричество, така че ваксините в него не се развалят толкова лесно. Учените също работят върху преносими хладилници, които лекарите могат да носят със себе си на далечни места.

Редактиране на гените

“Представете си бъдеще, в което бихме могли да вземем ДНК от болно лице, да премахнем гените, които причиняват болестта и по този начин да я излекуваме”, казва Гейтс

Генното регулиране е все още в ранните етапи на развитие и води до много въпроси за това как да се използва тази технология по отговорен и етичен начин.

Слънчево гориво

“Ако искаме да се отървем от изкопаемите горива и климатичните проблеми, които причиняват, имаме нужда от по-различни подходи. Наскоро посетих лабораторията в Института “Калтек”, където учените се опитват да превърнат слънчевата енергия в гориво “, казва Гейтс

Ние все още сме далеч от момента, в който започваме да караме автомобили със слънчево гориво, но творческият подход на учените дава надежда, че в близко бъдеще те ще успеят да създадат енергийно чудо.

РНК ваксини

Повечето от днешните ваксини съдържат отслабени или неактивни форми на вируса, които предизвикват нашия организъм да произвежда антитела и да предотвратява заболяването. Но учените сега се опитват да използват генетичен материал, който може да ускори или по-евтино разработването на нови ваксини.

По-добър прием на лекарства

“Ако трябва да приемате едновременно едно лекарство, тогава знаете колко често забравяте да го пиете”, казва Гейтс

Компанията Intarsia е създала малко устройство, което е вградено в кожата и бавно изпуска лекарства в кръвта за определен период от време.

Тези импланти, посочва Гейтс, биха били особено полезни за ХИВ-позитивните индивиди, защото имплантът може да предпази лицето за период до една година.

Изкуствен интелект

“От всички нововъведения в този списък, аз съм сигурен, че това напълно ще промени нашия начин на живот. Мисля, че изкуственият интелект ще ни направи по-продуктивни и ефективни “- заключава Гейтс

Изкуственият интелект ще създаде нови предизвикателства, на които ще трябва да обърнем внимание например на факта, че много хора ще загубят работата си поради автоматизацията.

Източник: За жената

От категорията