Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Български гинеколози извадиха 18-килограмов тумор-Часове след операцията пациентката става и ходи сама

Български гинеколози извадиха 18-килограмов тумор-Часове след операцията пациентката става и ходи сама

18-килограмов тумор извадиха от корема на 85-годишна жена гинеколозите д-р Антон Михнев и д-р Валентина Вангелова във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Часове след операцията пациентката се чувства отлично – става и ходи сама, съобщи анестезиологът  д-р Мирослава Тилкиян. „Браво, чудесно се справяте!“, похвали я лекарката, а пациентката бодро отвърна:

„Вие съмнявахте ли се?“ Преди около 3 месеца коремът на жената започва да нараства с бързи темпове.

Когато става като на бременна в деветия месец, отива на лекар в с.

Костенец, Софийска област.
Оплаква се от болки и тежест в корема, казва, че е отпаднала, ходи по-трудно и по-често сезалежава. Докторът я насочва за консултация в

София, защото се съмнява за карцином на яйчник. За прегледите в столицата на болната се налага да чака дълго. „Притесних се, че докато ми дойде редът, ще умра и споделих с внуците си. Тогава снахата позвъни с молба за помощ на „личния си гинеколог д-р Антон Михнев“, при когото е родила и двете си деца“, разказа пациентката.

Той я поема веднага и след прегледа в пловдивската верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ се взема решение, че е необходима спешна операция. По време на интервенцията, продължила малко повече от час, екипът попада на два значителни туморни процеса на яйчниците.

Отляво формацията е с тегло 18 кг, а отдясно – с големина на мандарина. Неразположението на пенсионерката е от голямата, която освен че тежи, притиска и всички вътрешни органи. Най-доброто за пациентката в случая е, че огромният тумор беше капсулован и нямаше
видими метастази в други органи, което ни дава надежда, че прогнозата е благоприятна за 

жената и тя ще се възстанови, посочи д-р Михнев. 

За добрия изход значение има и фактът, че 85-годишната жена не страда от други придружаващи заболявания, дори не приема
лекарства за високо кръвно налягане. 

И в този, както и при други подобни случаи, проблемът е, че пациентките не са ходили дълго време на гинеколог, а тази – от 25 години, каза д-р Михнев и припомни, че всички здрави жени трябва да посещават специалист един път в годината за преглед и за вземане на цитонамазка. Само по този начин няма да се стига до такива неприятни последици.

Източник: За жената

От категорията