Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Проф. Кантарджиев алармира: Изненада ни нов грипен вирус! Засяга нервната система

Проф. Кантарджиев алармира: Изненада ни нов грипен вирус! Засяга нервната система

Националната референтна лаборатория в изследванията си показа, че в четири проби от четирима тежко болни пациенти от Сливенска област, вирус група “Б Виктория”.

От 300 изследвани проби получихме 100 позитивни резултата, което разкрива за епидемично разпространение на вируса в българското общество, предаде по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, началник на Националния център по заразни и паразитни болести.

Изненадващо е да се знае, че 84% от положителните проби са група “Б”.

Всичките, с изключение на четири, са “Ямагата”, което го има във ваксиналния щам във ваксината, приложена в нашата страна, допълни проф. Кантарджиев.

При вирусите от група Б усложненията засягат централната нервна система.

Областите със завишена заболеваемост засега са София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас и там е необходимо да се следят инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, предупреди проф. Кантарджиев.

Той препоръча щателно да се следи “бурното започване на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ”.

Грипна епидемия засега е обявена в Перник и Пазарджик.

Източник: За жената

От категорията