Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Важно предупреждение: Повечето хора не знаят, че имат гъбички на ноктите! Ето как да се отървете лесно, преди да се влоши

Важно предупреждение: Повечето хора не знаят, че имат гъбички на ноктите! Ето как да се отървете лесно, преди да се влоши

Нокътните гъбични инфекции са най-честите заболявания на ноктите, които съставляват около 50% от аномалиите на ноктите. Те също са известни като онихомикоза.

Както ноктите на ръцете, така и ноктите на краката са чувствителни към инфекция, която обикновено се проявява като обезцветяване, удебеляване на ноктите и разпадащи се ръбове.

Състоянието най-често се среща в ноктите на краката.

Около 10% от възрастното население страда от инфекция с гъбички на ноктите. Тук ще предоставим общ преглед на гъбичните инфекции на ноктите, в допълнение към често срещаните причини, лечения и симптоми.

Един от простите методи за предотвратяване на гъбична инфекция при ноктите е поддържането на ноктите къси и чисти.

Гъбичната инфекция при лечението на ноктите може да бъде дълъг и скъп процес. Има орални противогъбични лекарства, локални мазила и алтернативни терапии. На тезгяха има кремове и мехлеми, но те не са се оказали много ефективни.

В някои крайни случаи лекарят ще избере да премахне целия нокът.

Начални средства за защита

Локалните лечения на ноктите често не лекуват напълно инфекцията.

Другите домашни средства, за които е доказано, че имат потенциално обещаващи клинични ефекти върху гъбичките на ноктите, са:

Ореганово масло: Това съдържа тимол, за който се твърди, че има противогъбични свойства. Орегановото масло понякога се комбинира с масло от чаено дърво при лечения, но нежеланите реакции могат да бъдат мощни и комбинирането им може да увеличи възможността за алергична реакция или дразнене.

Озонирани масла: Зехтинът и слънчогледовото олио – има многобройни проучвания, потвърждаващи ползите от този вид масло при лечението на гъбички на ноктите. В едно проучване озонизираното слънчогледово масло показва по-големи клинични ефекти от предписаното противогъбично лекарство кетоконазол.

Други алтернативни лекарства, използвани за лечение на гъбични инфекции на ноктите, включват масло от австралийско чаено дърво, оцет и екстракт от грейпфрут.

Предотвратяване на гъбични инфекции на ноктите поддържане на ноктите къси, сухи и чисти Памучни чорапи използвайте противогъбични спрейове или прахове носете обувки или сандали на обществени места и басейни Уверете се, че вашият козметичен салон правилно стерилизира инструментите избягвате споделянето на обувки и чорапи

 

Източник: За жената

От категорията