Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Дълбок поклон. Напусна ни една от най-големите легенди на съвременното кино. Великите му филми ще се помнят вечно

Дълбок поклон. Напусна ни една от най-големите легенди на съвременното кино. Великите му филми ще се помнят вечно

 

Светът потъна в скръб. Известният американски кинорежисьор от чешки произход Милош Форман е починал в дома си в Холивуд. Той е създател на шедьоврите “Ах, този джаз!”, “Полет над кукувиче гнездо”, “Коса” и “Амадеус”. Форман е издъхнал на 86 годишна възраст.

 

Това съобщиха световните медии. Той е роден през 1932 г. в Чеслав. Родителите му загиват в концлагер по време на Втората световна война /1939-1945 г./. Кинокариерата на Форман започва през 1955 г. В Чехословакия снима филмите „Черен Петър“ (1964 г.), „Любовта на русокосата“ (1965 г.) и „Пожар, момичето ми“ (1967 г.).

През 1967 г. заминава на специализация в САЩ, през 1968 г. е в Париж за преговори за провеждане на снимки на нов филм и остава там, заради събитията от Пражката пролет. От 1971 г. работи в САЩ и още с първия си филм печели престижния Кански фестивал, пише Блиц. През 1975 г. Форман постига световен успех с екранизацията на „Полет над кукувиче гнездо“ и за него печели награда „Оскар“. Други известни негови филми са „Коса“ /1979 г./ и „Амадеус“ /1984 г./. Последният получава 8 награди „Оскар“ и 4 „Златни глобуса“.

12

Форман работи с операторите Хаскъл Уекслър и Мирослав Ондржичек, и актьорите Джак Никълсън, Луис Флечър, Трийт Уилямс, Джон Савидж, Джеймс Кагни, Хауърд Ролинс, Брат Дуриф, Том Хълси, Ф. Мъри Ейбръхам, Анет Бенинг и други.

 

От категорията