Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » В какво се крие магическата сила на числото 7? (ВИДЕО)

В какво се крие магическата сила на числото 7? (ВИДЕО)

Още от древни времена хората са вярвали в тайнствената и магическа сила на числата. Статистиката отчита, че седем е най-популярното число в света.

Причината за специалното отношение към числото 7 едва ли някога ще бъде разгадана, но вижте няколко предположения:

Използваме го непрекъснато в нашето ежедневие – седем са дните от седмицата, нотите, цветовете на дъгата, седем са смъртните грехове, но и чудесата на света.

Седем е късметлийско число и в спорта.

За Дейвид Бекъм 7 носи не само късмет, но и чест.

Числото се е превърнало в символ на късмета и щастието. Когато сме щастливи казваме, че се намираме на седмото небе.

Какво ни кара да сме „на седмото небе“ от щастие?
 
В религиите числото 7 също е основен елемент.

В християнството Бог е представян като седмия от шестте лъча на Сътворението. Според Светото писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството и е добър знак в отношенията в семейството. В Библията числото седем се споменава 770 пъти.

В будизма седем е числото на възхода, смята се, че Буда е изкачил този брой стълби при раждането си. В Египет седем е символ на вечния живот, числото на бог Озирис. В древна Гърция седмицата е символът на Аполон. Красивият бог се родил в седмия ден на месеца, а неговата лира имала седем струни. В ислямската традиция съществуват седем невести и седем земи, седем врати на рая и седем стъпала на ада, седем пророци. В Китай числото 7 е смятано за късметлийско, защото звучи подобно на китайските думи за „зараждане“ и „живот“.

Седем също така е числото на Вселената и обхваща всичките небеса.

Друг аргумент за връзката ни с числото 7 е нашата непосредствена памет. Можем да запомним не повече от 7 неща и забелязваме около 7 обекта с един поглед.

В хазарта числото седем носи големи печалби. Всеизвестната седмица спатия и трите седмици на ротативката са носители на големи суми пари.

В автомобилостроенето числото също има особена стойност. Компанията Aston Martin създава един уникален спортен автомобил с името Оne-77. Този проект създава само 77 коли от тази серия, като всяка е единствена по рода си. Тук в България, номерата на скъпите коли обикновено са с четири еднакви числа. Познайте кои са най-желани.

Но защо в крайна сметка винаги избираме седем? Може би причината е в постоянното, ненатрапчиво показване и дискутиране на това число, заради което хората започват да избират именно него. А сега, отделете си седем минути, в които да помислите дали светът би бил друг, ако най-предпочитаното число беше 4 vista laught
 
Още за магическата сила на числата:


Източник: Дарик

От категорията