Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » От последните минути: Много лоши новини от спасителния екип. За ужас на всички българи Боян Петров е

От последните минути: Много лоши новини от спасителния екип. За ужас на всички българи Боян Петров е

Текат последни часове от спасителната акция за Боян Петров. Екипът от шерпи, издирващ алпиниста, вчера се върна в базовия лагер без да го открие.

 

Спасителите обаче намериха инструменти и материали, за които се предполага, че са част от оборудването на българина. Предстои екипът да анализира събраните доказателства.

Лошото време не позволи на хеликоптерите да се включат. Екипът остава с надежда да излети днес. Остава и надеждата, че Боян Петров е жив.

Издирването му трябва да продължи въпреки трудностите и лошите условия под Шиша Пангма, казаха пред Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян Петров – Ангелина и Александра Петрови.

Китайската група продължава да оглежда набелязани точки, където има шанс да бъде открит Боян Петров, обяви пред Bulgaria ON AIR членът на спасителния екип в Хималаите Кирил Петков.

“Много внимателно кореспондираме с китайската група, която продължава да издирва Боян в по-ниските части на планината. В този момент вече малко се надяваме на чудо. Днес и утре акцията продължава”, заяви той.

Сутринта е било слънчево в района, но вече се е заоблачило сериозно, стана ясно от думите му. И днес хеликоптерите няма да могат да се включат в издирването заради гъстата мъгла.

Още вчера най-добрият шерп в спасителната мисия направи предположение, че много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма.

“Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, каза вчера пред Нова телевизия Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията.

По думите му “над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек”, поради факта, че българинът е в неизвестност от много дни, а условията на тази височина са екстремни. Освен това Петров е диабетик. Спасителната операция върви към финал, обяви Деян Петков – организатор от българска страна.

От категорията