Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Яжте тези продукти, за да подобрите работата на сърцето

Яжте тези продукти, за да подобрите работата на сърцето

След 40-годишна възраст повечето хора се замислят за здравето на сърцето и кръвоносните си съдове:  как правилно да се хранят, кои продукти да ограничават? Полезно ли е кафето? Повишават ли млечните продукти холестерола? Нужни ли са ни омега-3 киселини? Интернет е изпъстрен с всякакви “здравословни съвети”, много често напълно противоречиви. На кого да се доверим? Кои изследвания са правилни и кои се оказват грешни? Нов обзор на диетологичните изследвания обаче развенчава някои митове и предоставя нови препоръки за запазване в добро здраве на сърдечносъдовата система. Така например чисто нови изследвания ни изненадват с твърдението, че добавки с омега-3 и рибено масло не защитават от коронарна болест на сърцето. Но много хора продължават да ги приемат.

Такива и други впечатляващи изводи от изследвания са публикувани на страниците на “Журнала на Американския колеж по кардиология”.

 

Ето какво твърдят учените:

Д-р Андрю Фрийман – съпредседател на Американския колеж по кардиология и неговите колеги от работната група по диети и начин на живот уверяват, че съвременното разбиране за “здравословно хранене” е далеч от истината. “Съвременните диетологични препоръки включват употребата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и умерено количество ядки. Има обаче много продукти, които объркват и пациентите, и лекарите: кафе, вино, млечни храни”, се казва в публикацията.

За запазване здравето на сърцето и съдовете след 40 години Националните институти по здравеопазване в САЩ препоръчват да се акцентира на обезмасленото мляко. Независимо от това обаче редица последни научни публикации на 100% реабилитират натуралните продукти като извара, сметана и пълномаслено мляко. По аналогичен начин много изследвания подчертават ползата от умерената употреба на алкохол. В крайна сметка с какво да се храним и какво да избягваме, за да поддържаме здравето си? Д-р Фрийман и неговият екип отговарят на този въпрос с най-обемния в историята научен анализ, в който са включили само най-качествените изследвания. Резултатите от този анализ наистина са впечатляващи.

Ето кои са вредните продукти:  

Основният извод на учените: употребата на обезмаслени и нискомаслени продукти се асоциира с ниски показатели на кръвното налягане. И въпреки това любителите на млякото, дори с ниско ниво на мазнини, имат по-високо ниво на холестерол, а също така по-често страдат от счупвания и по-често умират.

От гледна точка на тези противоречиви данни американските кардиолози съветват пациентите над 40-годишна възраст да ограничат употребата на млечни продукти.

Другата опасност за стареещите сърце и съдове това е злоупотребата със захар – както трапезна, така и съдържащата се в различни сиропи, газирани напитки, бонбони. Резултатите от анализа потвърждават, че захарта в менюто се асоциира с риск от коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, инсулт и обща смъртност. За запазване на сърцето и съдовете следва да изключите от менюто си сладките сокове, кока-колата и енергийните напитки, а също така сладкарските изделия.

Накрая, слабата и умерена употреба на алкохол действително съкращава сърдечносъдовата заболеваемост и смъртност. Лекарите предупреждават любителите на “разгорещяващото” лекарство: злоупотребата със спиртни напитки предизвиква други проблеми, в т.ч. рак и цироза на черния дроб.

Полезните храни са:

Бобовите продукти като фасул, нахут, леща, грах, соя и фъстъци намаляват сърдечносъдовата заболеваемост, тъй като нормализират кръвното налягане и липидния състав на кръвта. Освен всичко друго те помагат и за отслабване. “Бобовите продукти са лесен, широкодостъпен и богат източник на протеин. Достатъчно е да включим например хумус в ежедневното си меню за укрепване на здравето като цяло, а не само на сърцето”,  смята д-р Фрийман.

Според изследванията кафето се асоциира с намаляване на смъртността, включително и сърдечносъдовата. Не била открита никаква връзка между употребата на кафе и хипертоничната болест. Ако пиете зелен и черен чай, без добавяне на мляко, захар и подсладители, това също ще спомогне за поддържане здравето на сърцето и съдовете, ще нормализира нивото на холестерол и триглицериди в кръвта.

Последни данни потвърдили ползата от растителните протеини, а също така и от биофлавоноидите и ненаситените мастни киселини. Но въпреки всичко това учените не открили “универсален хранителен шаблон за профилактика на сърдечните заболявания”. /zdrave.to

От категорията