Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » Как да отглеждаме краставички в бутилка на балкона- бързо, лесно и супер реколта

Как да отглеждаме краставички в бутилка на балкона- бързо, лесно и супер реколта

Още през февруари при градинарите започва да се появяват неудържими желания за засаждане на всякакви зеленчуци и билки. Най-близкият супермаркет налива масло в огъня, като показва разнообразна витрина със семена и торове …

И тези, които само си мечтаят за къща, решават да си направят мини градинка на собствения си балкон. а това се оказва, че не е чак толкова трудно за осъществяване.

отглеждане на краставички

Редакционната ни колегия отдавна мечтае да ви разкаже как да си отглеждате краставици на балкона.

 Идеята, която ще ви споделим, е подходяща за открито място, затова всички могат да си възползват от нея.

Как да си отглеждаме краставици в бутилка

За култивирането на краставици на балкона, ще ви трябват пластмасови бутилки от 5 литра : в тях могат да бъдат засадени от две до пет растения, докато 2-литровите са подходящи само за един корен.

отглеждане на краставички

Ще ви трябва

празни пластмасови бутилки
смес от торове “За зеленчукови култури”
семена на краставици 
ролка от фолио

 

Курс на работа

Грижа за балканските краставици

Краставиците обичат топлината и влагата, а течението може да ги възнагради с брашнена мана .

Когато има пълен трети лист на покълнатото растение, трябва да бъдат внимателно подрязано. Второто подрязване се извършва по-късно, на 5-ти или 6-ти лист, третото – след още 2 нови листа..

отглеждане на краставички

Отрежете горната трета част на бутилката, в дъното направете няколко дупки в случай, че се прекалява с поливането.

отглеждане на краставички

Увийте от външната страна на получената саксия с фолио: то ще служи като един вид защита от ултравиолетовите лъчи 
Напълнете саксията с подготвената почва, оставяйки няколко сантиметра от горния ръб на контейнера.
Семената трябва да се обеззаразят във воден разтвор на калиев перманганат (1: 1000) или да се подхранят със следните стимуланти – натриев Gummatov, immunotsitofitom, Епинай или “ахат-25″, които също разрушава вредни микрофлора, съдържаща се в семената.

отглеждане на краставички

След преработката семената трябва да бъдат увити с хартиена кърпа и напоени с вода. Покрийте контейнера с хранително фолио, като направите няколко пробивания в него с клечка за зъби. След 2-3 дни ще се появят бели корени от краставици, които сега могат да бъдат засадени в подготвената почва.
Поставете кълновете в почвата, покрийте ги с горната част на изрязаната бутилка. По този начин ще осигурите оранжерийна защита на растенията и ще създадете ефектна парник

отглеждане на краставички

Покълналите семена могат да бъдат засадени в гърлото на бутилката, както е показано на снимката. Долната част на контейнера се използва като стойка, където се излива вода. Получавате система за индивидуално поливане за всеки самостоятелно направен разсад.

Удобно е, красиво и компактно.

отглеждане на краставички

Много скоро ще бъдете доволни от хрупкави домашни краставици от балкона ви или собствената градина! Ако ви хареса тази идея, споделете нов начин за отглеждане на краставици с приятелите си!

От категорията