Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕМА НА ДЕНЯ » Надя Мурад: с*кс робинята на Ислямска държава, оцеляла след зверски издевателства, спечели Нобеловата награда за мир

Надя Мурад: с*кс робинята на Ислямска държава, оцеляла след зверски издевателства, спечели Нобеловата награда за мир

 

Надя Мурад е родена през 1993 година в селско семейство край Синджар. По време на Синджарските кланета през август 2014 година семейството ѝ е избито от войските на Ислямска държава, а тя е отвлечена и продадена в робство в Мосул. 

Активистката за правата на язидите Надя Мурад каза, че за нея е чест и приема със смирение да бъде обявена за лауреат на Нобеловата награда за мир, предаде Ройтерс.
 
“Споделям тази награда с всички язиди, с всички иракчани, кюрди и всички малцинства и всички оцелели от сексуално насилие по целия свят”, каза Мурад за Ройтерс.


Мурад беше удостоена с наградата за усилията си за слагане край на сексуалното насилие като оръжие по време на война, заяви Норвежкият нобелов комитет.
 
Мурад каза, че наградата “означава много” за “всички жени”, жертви на сексуално насилие, предаде Франс прес.
“Като оцеляла, съм благодарна за тази възможност да привлека международно внимание към тежкото положение язидите, които преживяха невъобразими престъпления, откакто през 2014 г.

започна геноцидът на “Ислямска държава”, каза Мурад при получаването на наградата.

 
“Мнозина язиди ще погледнат тази награда и ще се замислят за членове на семействата си, които са изгубили, които са в неизвестност или са още в плен. Подобно на много малцинствени групи, язидите понесоха бремето на историческо преследване.Жени и момичета страдаха изключително, докато бяха и продължават да бъдат жертви на сексуално насилие. Аз лично мисля за майка си, която беше убита от ИД. Мисля за децата, с които израснах, и какво трябва да направим, за да ги защитим”, каза тя.
 
“Преследването на малцинства трябва да спре. Сексуалното насилие срещу жени никога не трябва да бъде допускано. Трябва да останем отдадени на възстановяването на общностите, опустошени от геноцид. Трябва да останем твърди в помощта си за бежанци, за да се върнат у дома или да им бъде даден сигурен подслон. Трябва да работим заедно с решимост – така че кампаниите за геноцид не само да се провалят, но да доведат до търсене на отговорност на извършителите. Оцелелите заслужават справедливост. И сигурен и надежден път към дома”, подчерта тя.
 
“Трябва не само да мислим за по-добро бъдеще за жените, децата и преследваните малцинства, трябва да работим последователно, за да се случи това – да поставяме на първо място хуманността, не войната”, каза в заключение Надя Мурад и поздрави другия удостоен с Нобелова награда за мир – конгоанският лекар Дени Муквеге.

От категорията