Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Тотален рекорд в българска болница! От корема на жена извадихме за втори път гигантски 18 килограмов

Тотален рекорд в българска болница! От корема на жена извадихме за втори път гигантски 18 килограмов

18-килограмов тумор от корема на 50-годишна жена са отстранили специалистите от Клиниката по Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на ВМА. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Операцията на пациентката с клинични и образни данни за гигантски интраперитонеален тумор е извършена от екипа на началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Туморната формация е с размери 45/40/15 см и общо тегло 18 кг, предаде Блиц.

Това е личен рекорд на клиниката за големина на премахната туморна формация. За пациентката това е втора подобна оперативна интервенция, като предходната е била през 2009 г. Тогава е изваден тумор с тегло около 6.5 кг. За осъществяването ѝ в предоперативния период са били извършени обстойни изследвания и детайлна предоперативна подготовка от страна на хирургичния и анестезиологичния екип. С оглед запазване на бъбречната функция се е наложила и намесата на урологичния екип на професор Илия Салтиров. В момента пациентката е стабилна и под активно наблюдение в клиниката.

От категорията