Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » Трябва ли да бием децата, когато не слушат-Има страна, където боят е забранен и престъпленията са намалели значително

Трябва ли да бием децата, когато не слушат-Има страна, където боят е забранен и престъпленията са намалели значително

Трябва ли да бием децата, когато не слушат-Има страна, където боят е забранен и престъпленията са намалели значително

Разбира се, всеки от нас, ако се замисли малко и погледне в детството си, ще може да си спомни поне един здрав пердах от майка си, или няколкошамара от баща си. Добро или лошо, трудно е да се каже сега, но ние пораснахме толкова много и го считахме за норма на нещата. Но светът се е променил много оттогава, както и подходът към отглеждането на деца.

Ако нашите образователни стандарти се променят бавно, тогава европейските страни се развиват бързо.

 Например преди 150 години стандартът за шведските родители бил да събуват дете и да го бият с пръчки по дупето, и дори да отидат в библиотеката и да прочетат от специални ръководства, кои пръчки са по-добри за тази работа.

Но сега тази страна стана първата, когато е против това, да си бият децата. Днес ще ви разкажем, как са стигнали до този извод и дали така работят нещата.

Добре ли е да биете децата?

През 70-те години корпоративното наказание на децата е норма, част от образованието. Никой не мисли, че това може да е погрешно. С изключение на една жена, която е първата, която говори за факта, че насилието срещу деца не трябва да бъде норма на поведение.

Всички познават тази жена, защото всеки си спомня и обича приказките й. Астрид Линдгрен е добре познат и талантлив разказвач на истории, а също и човек, който промени цялата образователна система и направи възможно цяло поколение да расте без насилие. През 1978 г. в Германия, на церемонията тя изнесе реч, разпространявана по целия свят.

Тя каза, че агресията, която виждаме около нас, произхожда от нашето детство. Първият урок от насилие, който получаваме от нашите родители, които наказват децата с пляскане с маншети, често с колани. След това детето започва да вярва, че с помощта на насилието всички проблеми могат да бъдат решени.

Част от речта й беше: “Не мисля така. Детето се ражда нито лошо и нито добро. Какво решава дали ще бъде отворено и любезно или инатлив и жесток самотен вълк? Ние сме, родителите му, хората, които трябва да покажат на детето какво е любовта. Или несъзнателно го научаваме на обратното .

Тази реч беше толкова искрена и ужасяваща, че предизвика разгорещени дебати за физическо наказание в Швеция и Германия. Гражданите на тези държави осъзнаха, че това не е вариант и оттогава образователната им система се е променила напълно. През 1979 г.

Швеция официално, на нивото на закона, забранява телесното наказание на децата у дома и в училище.

Период на промяна

Разбира се, не се случва, че тук е написан закон, но тук всички веднага се променят, виждат светлината и престават да бият деца. Не, това беше много по-сложно. Въпросът е, че този закон не остава на хартия, а започва да работи. За да предаде идеята на всяко семейство, правителството организира широкомащабна информационна кампания.

Това беше нещо като пропаганда, защото те говореха за промяна само на всеки ход. На всеки гражданин е казано, че не бива да се бият децата, че новото поколение не трябва да бъде такова, че тези деца трябва да вярват в себе си, в техните права и в своята държава. Такива лозунги звучаха на телевизионни екрани, бяха произнесени по радиото, но какво да кажем, дори и върху пакетите мляко може да се видят.

Държавата се грижеше за родителите. Бяха публикувани много литература, брошури и брошури, които учеха родителите да отглеждат дете без насилие и унижение. След това беше създадена гореща линия, където можете да се обадите и да поискате съвет.

Това, между другото, съществува и днес. Има горещи линии за деца, които могат да се обаждат по всяко време и да потърсят помощ, ако са обидени у дома. В Швеция те реагират незабавно.

Съвременна система за отглеждане на деца в Швеция

Сега всеки е привикнал към такова оформление на нещата. Въпреки това цялото поколение хора вече е израснало по този закон. Държавата и сега предоставя на родителите всякакъв вид подкрепа, всичко е усъвършенствана с автоматизацията.

Предучилищните институции заемат лъвския дял от образованието. Всичко е изградено на ясни правила, в които насилието е забранено. На първо място е уважението към детето, а второто – уважението на детето към другите. На този принцип децата са отгледани в Швеция.

От детството шведите са възпитавани с прости правила: не можеш да се бие, трябва да уважава другите, да чака своя ред, да бъде отговорен за своя избор. Те са разказвани за правата си вече две години, детето знае всичко за него. Да кажеш не, къде да се обърнеш, когато се обидиш, е първата наука, която децата научават в Швеция.

Наказанията за насилие също са много строги. Поради една жалба, която бъде доказана, едно дете може да бъде отнето от семейството. Ако някой на улицата види, че родителят е приложил сила към детето, той веднага ще се обади на полицията. В случаите, когато телесното наказание се случва в семейството през цялото време, родителите дори могат да отидат в затвора.

Това просто не прилича на някаква зла дистрофия. Децата и родителите са много щастливи, случаите, когато детето е взето от семейство, е по-скоро рядкост, а не масов феномен. Факт е, че всеки е свикнал да живее по този начин, той се е превърнал в норма.

Швеция е много взискателна страна. Там децата се грижат, както и родителите. Във всяко кафене и ресторант определено ще има висок стол и малко забавление за бебето. Всички търговски центрове и големи магазини са оборудвани, така че да можете да храните и да сменяте бебето си.

 

Обичайно в страната е да отиваш навсякъде с деца, но в обществото няма детски центризъм. Животът на родителите не се върти около децата. Родителите не са фанатични, не се опитват да научат дете да чете и говори три езика от люлката. Децата в Швеция не са отгледани, родителите просто живеят с тях.

Няма понятие за майчин дълг или за дълг на децата към родителите. Да, и майчинството не се счита за някакъв подвиг. Има спокойно и доста адекватно отношение към всичко. Това, от което се интересуват на първо място, е безопасността на децата, защото това наистина има значение.

Мнозина могат да критикуват тази либерална образователна система, но тя работи. В Швеция с появата този закон броят на престъпленията е намалял. Това е наистина щастлива нация. И може би причината е, че те са изоставили насилието веднъж завинаги!

Можем да говорим много за плюсовете и минусите на такова образование, а вижданията винаги са разделени. Например, един шведски психиатър и автор на няколко книги, Дейвид Еберхард вярва, че либералното образование уврежда както децата, така и родителите .

Всяка страна има собствен подход към отглеждането на деца. Наскоро написахме какво можете да научите от холандските майки и защо родителската им система е една от най-добрите .

Какво мислите, възможно ли е да бием децата? Необходимо ли е телесното наказание в процеса на обучение? Кажете ни в коментарите всичко, което мислите!

От категорията