Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » От една кофичка кисело мляко излизат цяла планина от тези чудни мекички – ето точните пропорции за тестото:

От една кофичка кисело мляко излизат цяла планина от тези чудни мекички – ето точните пропорции за тестото:

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Рецептата, която ви предлагаме днес, е от графата “мамини” или “бабини” рецепти. Тестото е много простичко – не съдържа мая, не си играете да го точите и изрязвате.

Важно: не добавяйте към тестото още брашно, то трябва да е с консистенцията на гъст мед. Това е тайната на необичайната мекота на тези мекички!

Тестото с кисело мляко е универсално и търпи абсолютно всякакъв пълнеж.

 Може да сложите сирене, кашкавал, шоколад или както е в случая – пресни плодове. Единственият интересен момент е оформянето на мекиците. Ако го правите бързичко и не забравяте постоянно да потапяте ръцете си в брашно, всичко ще върви гладко.

чудни мекички със сода

Чудни мекички от лепкаво тесто

Продукти:

400 мл кисело мляко (1 кофичка)

1,5 – 2 ч.л.захар

0,5 ч.л.сол

1 ч.л.сода

1 с.л.олио

350-400 гр.брашно

400 гр.плодове

Приготвяне:

За тестото просто смесете всички съставки, освен плодовете, в дълбока купа. Ще получите гъста маса (по-гъсто от палачинково тесто), но не достатъчно гъста, за да я замесите с ръце.
В едната ръка поръсете малко брашно, сложете супена лъжица от тестото върху дланта си. Поставете няколко плода (в случая ягоди) в центъра. Потопете пръстите на другата си ръка в брашно и бързо прищипете краищата на тестото. Незабавно сложете мекичката в тигана, където вече е загрято олио.
Пържете на умерен огън под капак за около 3 минути от всяка страна. Поставете готовите мекички върху домакинска хартия, така че да се абсорбира излишното олио, и след това, без да чакате да изстинат, ги сложете в тенджера с капак.пържени мекиципържени мекици с ягоди

От категорията