Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Този лесен народен лек лекува ечемик на окото изключително бързо!

Този лесен народен лек лекува ечемик на окото изключително бързо!

Най-разпространените очни инфекции се причиняват от бактерии

Ечемиците (хордеолум) по окото са едно от най-разпространените и неприятни заболявания.

Те представляват запушване на жлеза в долния или горния клепач, предизвикана от стафилококови бактерии, водеща до образуването на подобие на гнойна пъпка.

Тези бактерии често се намират в носа и лесно се пренасят до окото ако човек си пипа очите, след като се е пипал по носа.

Ечемиците излизат както от външната, така и от вътрешната страна на клепачите, като предизвикват частично или цялостно подуване.

Те не увреждат зрението и могат да се появят на всякаква възраст.

 

Повечето от тях минават от само себе си за няколко дни, но процесът може да се подпомогне с топли компреси с лайка или чиста вода. Топлината от компреса засилва притока на кръв към ечемика и й помага да се справи с инфекцията. Компресите се правят по 3-4 пъти на ден за по 15 минути, пише zdravnitza.com. Те облекчават болката, която е най-дразнещия елемент на възпалението и често е съпроводена с постоянно сълзене.

Най-често ечемиците от вътрешната страна на клепачите изчезват напълно, но в някои случаи се спукват и се налага лека хирургическа намеса, за да се промият и изсушат. Според практикуващите народна медицина ечемикът от външната част на клепача или на ръба може да се излекува като се натрие мястото с прясно разрязана скилидка чесън. Това е обяснимо предвид антибактериалните качества на растението. Други природни средства за лекуване на ечемик, предизвикващи по-бързото му “узряване” са компресите с ленено семе или пресен яйчен белтък. След като узрее, ечемикът в никакъв случай не трябва да се изстисква като пъпка. Това ще травмира клепача, ще замърси мястото и ще се стигне до обратен ефект.

При някои случаи, особено при небрежно лечение, ечемикът може да се капсулира, ставайки хроничен и да се превърне в киста. Това води до задължително антибиотично лечение или дори операция за отстраняването му.

 

Другото най-често срещане подобно очно заболяване е блефарита. Това отново е инфекция, предизвикана от бактерии или съпътстващи кожни проблеми. Блефаритът представлява подута жлеза от вътрешната страна на клепача или на мигления ръб. Обичайните симптоми са дразнене, усещане за чуждо тяло в окото, болка и отлагане на втвърден секрет (гурели). Ако блефаритът е бактериален е възможно да се получат дългосрочни проблеми, като удебеляване на мигления ръб, загуба на мигли и извиване на клепача навън или навътре.

И тук компресите с лайка са на първо място като лечебно средство. Те могат да се комбинират и с антибиотични капки или мехлеми за по-бърз резултат. По наблюдения на офталмолози в повечето случаи блефаритът, за разлика от ечемика, не изчезва напълно и може да остане като козметичен дефект. Все пак, в редки случаи изчезва напълно, но за жалост не и безвъзвратно. Почти винаги блефаритът се превръща в рецидивиращо състояние, което го прави особено досаден. Успокоителната мисъл е, че лайката е съвсем достъпно средство за предотвратяване на развитието на инфекциите.

От категорията