Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » 11 нови приложения на содата, които ще ви изненадат, последното ми е любимо

11 нови приложения на содата, които ще ви изненадат, последното ми е любимо

Днес ще ви предложим няколко нови приложения на любимата на всички сода, за които едва ли сте чували някога.

 

1. Начин да се отървете от отеклите крака

След 30 години на много хора започват даим отичат краката. По правило това се дължи на натрупването на соли в тъканите на тялото. Содата помага да се отървете от отока

Налейте 1,5 ч.

Л. сода 1 чаша вряла вода. Потопете памучните чорапи в топлия разтвор, изстискайте ги и си ги сложете. Увийте краката си отгоре с прилепващ фолио или найлонова торбичка. Поставете сухи чорапи отгоре. Този компрес може да бъде оставен за една нощ. И след 8 часа процедурата ще даде много добри резултати

 

2. Средства за отстраняване на пестициди от зеленчуци и плодове

За да се измият хубаво от восък и пестициди зеленчуците и плодовете, оставете ги в продължение на 15-20 минути в топъл соден разтвор (1 ч. Л. Сода на 1 литър вода).

 

3. Рецепция за запазване на цвета на броколи при готвене

За да запазите яркия цвят на броколи, докато готвите, добавете 1 супена лъжица в тенджерата сода. Зеленчуците ще изглеждат по-апетитни.

 

4. Маса за моделиране

От сода и царевично нишесте се прави пластмасова снежнобяла маса, която също се втвърдява перфектно и не потъмнява, когато се изсуши. За да я получите, разбъркайте в купа 1 супена лъжица сода и 1/2 супени лъжици царевично нишесте. Добавете 3/4 супени лъжици топла вода. Разбъркайте сместа, за да избегнете образуването на бучки и я поставете на средна топлина. Сварете с непрекъснато разбърквайте. Когато сместа се сгъсти събере в една бучка, извадете и охладете. След това можете да направите моделиране.

 

5. Замазка за пукнатини по керамика

Ако смесите сода и PVA лепило в съотношение 1: 1, ще получите отлична паста за фугиране на малки пукнатини в плочки или други керамични продукти.

 

6. Таблетки за съдомиялни машини

За да си направите собствени таблетки за съдомиялни машини, вземете 1 супена лъжица сода, 1/2 супени лъжици сол, 1/3 супени лъжици лимонена киселина. Смесете всички съставки в голям съд и добавете 2-3 супени лъжици към сместа препарат за миене на съдове. Сместа се разбърква и се оставя за 1,5-2 часа. По това време ще има химическа реакция. Когато масата спре да се увеличава по обем, напълнете ледените форми с нея и я оставете да изсъхне.

 

7. Почистване на белите петна на дъската

Можете да се отървете от белите петна по дъската, като я избършете с мокра гъба и сода.

 

8. отстраняване на петна

За да премахнете жълтите петна от пот върху белите дрехи, разбъркайте 2 супени лъжици сода, 4 супени лъжици водороден прекис и 1 ч.л. препарати за миене на съдове. Нанесете тази каша върху замърсените зони и я оставете за 15-20 минути. И не използвайте този инструмент твърде често

Петна от трева и  петна от кръв върху дънки могат да бъдат отстранени с разредена сода с малко топла вода. Разтрийте тази смес в тъканта с четка и оставете за 30 минути. След това изплакнете дрехите.

Содата също се справя с мазни петна върху микрофибърни полиамидни или полиестерни пухкави палта . Изчакайте 15 минути и след това измийте пухеното яке както обикновено.

9. Омекотител за легла и дрехи

Спалното бельо ще стане по-меко, ако го накиснете в разтвор от сода за един час, преди да го изперете (за 1 литър вода се нуждаете от 1-1,5 супени лъжици сода). По този начин усилвате ефекта от прането и виждате, че нещата са станали по-чисти

 

10. Поставете, за да върнете белотата на  подметките на обувките

Смесете 2 супени лъжици сода, 1 супена лъжица  водороден пероксид и 1 супена лъжица вода. Нанесете внимателно сместа на подметките на маратонките с малка четка и ги почистете.

 

11. Вана за възстановяване след тренировка

Болката в мускулите след тренировка се премахва от банята със сода. 

От категорията