Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ВДЪХНОВИ СЕ » Най-лесният метод за поливане на орхидеи – няма какво да объркате, а орхидеята ще цъфти по-обилно отпреди:

Най-лесният метод за поливане на орхидеи – няма какво да объркате, а орхидеята ще цъфти по-обилно отпреди:

И пак за орхидеята – това прекрасно растение, което украсява дома, който го е приютил, по-красиво от всяко бижу! Чудили ли сте се как така при вас орхидеята прецъфтява на втория месец и после дълго не пуска цветонос, а при някои красавицата е просто отрупана в цвят целогодишно? Е, тайната не е само в подхранването, въпреки, че то също играе немалка роля. Тайната на пищно цъфтящите и здрави орхидеи е в поливането.

Всичко, което е необходимо, за да се погрижим добре за тези красиви цветя, е да съблюдаваме правилен режим на поливане . Обичайното поливане от обикновена лейка няма да е достатъчно.

Ето как правилно да поливаме орхидеята :

Поливане на орхидея

Методът, който ще ви покажем днес, е много прост и лесен за всеки. 

Първото нещо, с което трябва да започнете, е да налеете вода, загрята до температура от 30-тина градуса, в подходящ съд (например легенче, малка ваничка или по-дълбока купа).

Вземете саксията с орхидеята и с помощта на дървена пръчица (от тези за шишчета) внимателно проверете, дали отворите за отводняване на дъното не са запушени.

Пъхнете пръчицата вътре – тя трябва да достига свободно през пръстта до горния край на саксията. Така гарантирате, че водата няма да се задържа на дъното и съответо корените няма да загниват. 

Корени на орхидея

Още по-добре е, ако можете да оформите няколко отвора и по стените на саксията с орхидея – така напояването ще е по-качествено и бързо.

Потопете саксията в приготвения съд с вода, като нивото на водата трябва да достига примерно на 1/2 от нивото на саксията. След това оставете орхидеята бавно да се “напие” с вода за примерно час-два.

орхидея поливане

Как да разберете дали растението има нужда от поливане?

Елементарно е – просто погледнете цвета на корените – ако са започнали да посивяват, значи вече трябва да полеете растението. Прясно полятата орхидея има ярко зелени корени.

орхидея сиви корени

Ако сте я оставили на “суша” много дълго време, добре е да направите на орхидеята и своеобразен душ – докато е в съда с водата, с помощта на малка купичка или чашка гребвайте от водата в съда и изливайте върху орхидеята (без да мокрите цветовете). Тези красиви тропически растения обожават да ги къпят. 

Има една тънкост – никога не оставяйте вода да се задържа в основата на листата, така цветето ще загние много бързо. Внимателно попийте останалите капки вода.

След като корените са се напоили добре, отцедете излишната вода в купичка, докато престане да капе. 

Сега остава само да я върнете на обичайното ѝ място. 

Този метод наистина не звучи като нещо особено, но дава много добри резултати, а при желание може да добавите към водата за поливане и тор за орхидеи – така ефектът ще е още по-добър.

От категорията